In 2006 kreeg Amsterdam opmerkelijk veel toeristen te verwerken, zelfs meer dan 1 miljoen Amerikanen. Reden? De Rembrandt tentoonstelling in het Rijksmuseum. Zo’n zelfde succes had de Vincent van Gogh tentoonstelling in het Stedelijk.
Waarom gaan er zoveel toeristen naar Griekenland en Italië? Het zonnige weer en het lekkere eten zal een rol spelen. Maar zeker ook de aanwezige kunst. Wat denk je van het Guggenheim Museum in Bilbao? Alleen dat museum is al goed voor vele extra toeristen. Dat zijn voorbeelden van wat beeldende kunst voor een stad en land betekenen op langere termijn.
In veel landen en steden zijn de musea gratis, zoals de Smithsonian musea in WashingtonDC en het British museum in Londen. Daarvoor kopen toeristen zelfs speciaal vliegtickets. Decennia lang levert dit miljoenen op. Dan hebben we het over opbrengst in pecunia. Wat het aan geestelijke rijkdom verschaft, wordt nauwelijks genoemd.
Het nieuwe kabinet moet zich nog maar eens goed buigen over de onevenredige bezuinigingen op kunst en cultuur. Weet men niet dat de creatieve industrie een van de stuwende krachten is voor economische groei? Ruim tweehonderd miljoen minder aan subsidies zet niet alleen veel mensen uit deze sector op straat, maar zorgt voor een afnemende belangstelling voor ons land en geeft een deuk in ons imago.
Henk Penseel is met ingang van dit studiejaar (2010/2011) vaste blogger op www.trajectum.hu.nl. De docent en teamleider van de FEM laat een aantal keer per week zijn licht schijnen over zaken die op de hogeschool spelen. Studenten en medewerkers die ook een vaste plek op de site willen, kunnen mailen naar trajectum@hu.nl