Laat van je horen hogeschool!

Studentenorganisaties vinden dat het college zich moet uitspreken tegen bezuinigingen

De 'rode vierkantjes'

Hogescholen moeten zich uitspreken tegen de bezuinigingen in het onderwijs. Dat vinden verschillende studentengroeperingen. Ze roepen het college van bestuur van de HU in een brief op van zich te laten horen.

Omdat hogescholen net als universiteiten te maken krijgen met bezuinigingen moet de HU ook protesteren. Dat schrijven verschillende studentenorganisaties, studenten in medezeggenschap en studieverenigingen en twee eenmansfracties van het personeel in de HSR. De schrijvers willen dat het college een ‘publieke boodschap’ afgeeft ‘tegen onderwijsbezuinigingen’ en de ‘sloop van het onderwijs’.

Collegevoorzitter Jan Bogerd ontving de brief afgelopen donderdag. Woensdag overlegt het college informeel tijdens tijdens de vergadering van de Hogeschoolraad, laat een woordvoerder weten.

Als zichtbaar protest delen HU-studentenorganisaties, net als bij de universiteit, ‘rode vierkantjes’ uit. Bij de science cafés zijn de lapjes stof gratis te krijgen.

In de laatste week van september organiseerden meerdere universiteiten een actieweek tegen de ‘doelmatigheidskorting’ en extra bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Studieverenigingen en studenten van de HSR overleggen woensdag met elkaar.

Lees ook de column van Ernst-Jan Hamel: Waar is #HBOinActie?

Het is niet meer mogelijk om te reageren

1. Vreemd dat een deel van de medezeggenschap het bestuur onder druk zet om een publieke boodschap af te geven. Mij lijkt dat het bestuur daar een eigen afweging te maken heeft. Het gaat hier niet om het beleid van de instelling maar om beleid van de overheid. Dat valt m.i. buiten de scope van de medezeggenschap.

2. Vreemd dat de voorzitter van de HU zich niet uitspreekt terwijl onderwijs land kaal geroofd wordt. De tijd om weg te duiken is voorbij Joost. Waar de docenten, medewerkers en schoolbestuurders jaren lang hebben weggekeken pakken de studenten de handschoen op. Het is geen beleid het is de toekomst van ons land waarop we een roofbouw plegen… Hoe kan je als voorzitter van een school die midden in het land staat niet reageren?