Columns

Leidsche Rijn

De wortels van de familie Penseel zitten in Leidse grond, de stad Leiden. Daarom moet ik wennen aan Leidsche Rijn. Gisteren reed ik er met een bus doorheen en bracht bezoek aan enkele locaties samen met vijftig hotemetoten uit de bouwwereld, creatieven en gemeente ambtenaren, onder wie PvdA wethouder Harry Bosch. De culturele ontdekkingstocht was georganiseerd door de Utrecht Development Board. We startten bij Vredenburg Leidsche Rijn, ook wel de Rode Doos genoemd.

Eén van de stopplekken is het Amadeus Lyceum, waar we in hun theaterzaal door rector (vroeger gewoon rectrix) Jeanine Vlastuin worden toegesproken. De in 2004 gestarte school heeft een sterk kunst- en cultuurprofiel. Studenten van de HKU oefenen er regelmatig, maar men wil meer activiteiten. Vandaar de vraag aan de creatieven om met ideeën te komen.

Bij de volgende stop komen we in een volkomen leeg gebouw, dat aan de buitenkant zeer opvallend is
door z’n vorm en functie. Aan de achterkant van het golvende gebouw zijn onder andere negentig huurappartementen. De firma Bo-Ex is zeer verguld dat ze hier mocht bouwen. Ze zijn apetrots op het mooie geluiddichte 160 meter lange gebouw. Maar ze hebben geen idee wat er in moet komen.
Of een van de aanwezigen (of jij?) een idee heeft.