De tentoonstelling ‘God Save the Queen’ gaat over de periode 1977-1984, toen jongeren het heft in eigen handen namen, want van de overheid hadden ze niets te verwachten. Ze kraakten de slooppanden van de steden en begonnen daarbinnen nieuwe bedrijfjes. Ook de muziek en de kunst werden door de jonge generatie flink opgefrist: de punk verjoeg de gekunstelde symfonische rock van de jaren zeventig, en de kunstenaars maakten hun doeken en broeken weer vuil met verf.
In het museum is werk te zien van populaire Duitse schilders uit die tijd, Amerikanen als Keith Haring en Jean-Michel Basquiat en de Nederlanders Rob Scholte en Roland Sips, die met hun Spray Armee een Nederlands antwoord hadden op de Amerikaanse graffiti.
Doe-het-zelf was het mantra en dus kun je als bezoeker ook zelf aan de slag: van analoog chatten tot je eigen punkrock en Piraten TV maken.
En dan nog dit! Begin maart 2012 vinden vier ULTRA2012 avonden plaats in Nijmegen, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. Met ‘post-punk experimentele pop’ van toen (1980-1982) en nu en nieuwe spannende combinaties. Niet alleen met muziek, maar ook via beeld, film & video, expositie, lezingen en een goed gesprek. Op 7 april wordt Ultra 2012 uitgeluid met een grote avond in de Melkweg met optredens van o.a. The Tapes en Minny Pops.
God save the Queen, Kunst, kraak, punk: 1977-1984. 3 maart 2012 t/m 10 juni 2012, Centraal Museum, Utrecht.
Foto: Nikki & Ilva van de meisjepunkband The Nixe, fotoBuffel