Linkse indoctrinatie

'Wat stemt u?' vraagt de ene student. 'U zal wel links stemmen, u heeft het altijd gemunt op rechtse politici', confronteert de ander docent en columnist Ernst-Jan Hamel.

Ernst-Jan Hamel
Foto Kees Rutten

Onze columnist Ernst-Jan Hamel is docent Journalistiek en beschrijft iedere veertien dagen wat hem opvalt in zijn werk. Vandaag: student probeert de linkse indoctrinatie van zijn docent te ontmaskeren. 

‘Bent u zelf eigenlijk betrouwbaar?’ Een student vroeg het me laatst in een les over betrouwbaarheid van bronnen. Ik had net verteld over het curieuze plan van Klaas Dijkhoff om criminaliteit in probleemwijken strenger te bestraffen. Als opdracht had ik studenten laten nadenken over de motieven van de VVD-fractieleider (spoiler alert: aandacht afleiden van het gedoe rondom de dividendbelasting & Baudet en Wilders de wind op rechts uit de zeilen nemen).

Het was een typisch gevalletje van Wie zaait zal oogsten. Ik had de hele les al wantrouwen gezaaid met voorbeelden van dubieus wetenschappelijk onderzoek (betaald door bedrijfsleven) en liegende politici en nu kreeg ik de rekening gepresenteerd.

Of ik zelf betrouwbaar ben? Voordat ik kon antwoorden, kwam de volgende vraag al. ‘Wat stemt u?’ Een andere student kwam er meteen overheen. ‘U zal wel links stemmen, u heeft het altijd gemunt op rechtse politici.’

Met de ogen van de klas op me gericht schoot door mijn hoofd dat ik inderdaad wel vaak types als Baudet en Trump noem als het gaat om leugens en verdraaiing. Niet omdat ik nou alleen rechtse politici de hak wil nemen, maar tja… Baudet en Trump vragen er om met hun alternative facts.

Ik moest aan dit voorval in de klas denken toen ik afgelopen week las over wat er gaande is in Brazilië. De nieuw aangetreden president Bolsonaro moedigt leerlingen aan om linkse docenten te ontmaskeren door ze te filmen. In Nederland vindt men in bepaalde kringen ook dat er iets gedaan moet worden aan die verdraaide linkse docenten die onze jeugd indoctrineren met cultuurmarxistische anti-Zwarte Pietpropaganda.

Zijn docenten in merendeel linksgeoriënteerd? Het lijkt er wel op. Maar wiens schuld is dat? Wijzen hogescholen en universiteiten rechtsgeoriënteerde sollicitanten massaal af? Daar heb ik nog nooit bewijs voor gezien.

Een beetje meer ideologische diversiteit om me heen zou ik overigens toejuichen. Kom maar op met die rechtse docenten! Laat dat bovenmodale salaris en die leaseauto lekker achter om hier een klas praatzieke tieners te temmen. Wel een kleine waarschuwing: je salaris is niet meer dan modaal en je werkt altijd veel meer dan de uren die in je contract staan.

Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

4 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

 1. (spoiler alert: aandacht afleiden van het gedoe rondom de dividendbelasting & Baudet en Wilders de wind op rechts uit de zeilen nemen).

  Het wordt eng als Leraren gaan doen alsof ze gedachten kunnen lezen en zonder bevestiging hun aanname als waarheid gaan verkondigen. Klinkt alsof deze scholier dus gewoon gelijk had.

 2. Uit uw artikel blijkt dat de student gelijk heeft en u totaal niet betrouwbaar bent. Studenten wordt aangeleerd om aan zelfreflectie te doen maar zelf is hier geen sprake van.

  U bekent politieke kleur en in uw laatste alinea blijkt dat u een vervormt beeld heeft van politieke stelsel.

  Het is grofweg een schande dat u als docent journalistiek niet een fatsoenlijk artikel heeft kunnen publiceren, niet kan reflecteren , verwijst naar interne zaken van student en docent, en overduidelijk uw politieke kleur in de lesstof verwerkt.

  Ik raad al uw huidige en voormalig studenten aan een melding te doen bij het commissie van beroep in Den Haag en dit artikel als bewijslast aan te leveren.

 3. LOL volg je al therapie om om te kunnen gaan met je tere gestel? De boze buitenwereld is wel eng hoor. Goed dat je zo voor jezelf kan opkomen. Nu nog een paar stoute schoenen kopen en dan ben je bijna volwassen!