Nieuws

LSVb: studenten in geldnood door stijgende energieprijzen

Foto: Kees Rutten

Door de stijgende energieprijzen komen studenten in financiële problemen. Dit blijkt uit het Meldpunt Energiearmoede, dat de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) oprichtte. Studenten mogen geen aanspraak maken op energiecompensaties voor huishoudens met een laag inkomen. Daar wil de LSVb iets tegen doen.

Een HU-student die met drie anderen in een slecht geïsoleerd huis woont, stuurde ervaringen in naar het Meldpunt Energiearmoede van LSVb: ‘Ik woon in een huis met enkel glas en vrij dunne muren. Überhaupt al slecht onderhouden. Mijn gas/water/licht was exclusief en 65 euro toen ik er ging wonen in augustus. Sinds januari betaal ik 156 euro. Mijn spaarrekening kan ik hierdoor niet meer aanvullen, terwijl ik hiervoor altijd minstens een hele maand huur op mijn spaarrekening had.’

Prijsstijging

Uit meldingen van 150 studenten blijkt dat de energierekening van de meeste studenten met 50 tot 80 euro per maand is gestegen. Daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven: Energiebedrijf Essent verhoogt per 1 juli de prijzen van variabele contracten met ruim een kwart. Hoe hoog de prijsstijging bij andere energiebedrijven zal zijn, is nog niet bekend.

‘Extra werken om de rekeningen te betalen is niet altijd mogelijk.’

Van de veertig ondervraagde uitwonende HU-studenten is 80 procent meer gaan betalen voor hun energierekening. ‘Ik betaal 60 euro meer’, zegt een studente. Bij een ander zijn de energieprijzen drie keer zo hoog geworden.

LSVb-voorzitter Ama Boahene maakt zich zorgen: ‘Studenten werken vaak al naast hun studie. Extra werken om de rekeningen te betalen is niet altijd mogelijk. Dat betekent dat je meer geld moet lenen of hulp van je ouders nodig hebt om rond te komen. Dat is niet voor alle studenten mogelijk, waardoor ze in de problemen komen.’

Een student van de Universiteit Utrecht gaf aan bij het Meldpunt dat zijn energierekening de afgelopen maanden is verdubbeld. ‘Ook moest ik afgelopen maand 450 euro bijbetalen. Mijn moeder kan financieel niet bijspringen en omdat ik gezondheidsproblemen heb kan ik geen baan nemen naast mijn studie. Ik leen maximaal en maak gebruik van het collegegeld krediet, maar ik kom elke maand geld tekort. Het zijn moeilijke maanden.’

Weinig invloed

Studenten meldden dat ze proberen te besparen op hun energieverbruik (‘Zo doe ik expres vaak mijn was bij anderen, heb ik zelfs in de winter eigenlijk mijn kachel compleet uit en douche ik kort en met lauw water’), maar dat dat niet altijd mogelijk is. Vooral studenten die in oude huizen wonen, met enkel glas en slechte isolatie, merken dat volgens de LSVb. Boahene: ‘We krijgen meldingen van studenten die de hele winter de verwarming uit hebben gehad, maar van wie de rekening toch is gestegen.’ Het gedrag van huisgenoten hebben studenten ook niet in de hand. ‘Als je in een studentenhuis met acht mensen woont, kun je niet controleren of iedereen de verwarming op hun kamer uit heeft staan. En je kunt zelf wel korter douchen, maar hebt weinig invloed op of je huisgenoten dat ook doen.’

Compensatie

Nederlanders met een laag inkomen krijgen een eenmalige energietoeslag om tegemoet te komen in de stijgende gasprijzen. Dit is maximaal 800 euro. Studenten zijn uitgesloten van deze tegemoetkoming, ook als ze onder de inkomensgrens van hun gemeente vallen.

De LSVb roept het kabinet op om een manier te vinden om ook studenten eenmalig te compenseren voor de stijgende energieprijzen. Dinsdag 31 mei overhandigde de belangenorganisatie de meldingen aan minister Carola Schouten van Armoedebeleid. Het Meldpunt Energiearmoede is nog steeds geopend.