Columns

Machtsmisbruik

Mijn buurman is al enige jaren dood. Zijn vrouw heeft nog wel wat jaartjes te leven, want ze was veertig jaar jonger dan hij. Een ander echtpaar dat tegenover ons woonde, scheelde bijna dertig jaar met elkaar. Het moest een joods huwelijk worden en de keuze was niet zo groot. Kon voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn kiezen, of botste hij per ongeluk tegen het dertig jaar jongere kamermeisje? En hoe zat ’t ook alweer met Bill Clinton en Silvio Berlusconi?

Macht doet iets met mensen. Je ziet het met guerrilla strijders, die het beste met het land voor hebben. Na jaren aan de macht worden het zich vreemd gedragende dictatoren, zoals Castro (Cuba), Mugabe (Zimbabwe) en Chavez (Venezuela). Of ze ook sexuele aberraties hebben als DSK, weet ik niet. Op een billenknijpende Ruud Lubbers na hebben we in ons land weinig (sex)schandalen.

Leerkrachten hebben ook macht over leerlingen. Hoe jonger de leerling hoe machtelozer die is. Daarom komen er nog wel eens nare berichten in de media over machtmisbruik van/door leerkrachten. Het zijn uitzonderingen. Maar hoe zit ’t eigenlijk op de Hogeschool Utrecht? Het leeftijdsverschil tussen docent en student is er soms nauwelijks, maar machtsverschil wel degelijk. Gelukkig blijven bij ons DSK-excessen uit.