Nieuws

Madurodam leent Utrechts Academiegebouw

Bezoekers van Madurodam kunnen binnenkort ook het Academiegebouw van Utrecht bewonderen. In het restaurant, niet in het park zelf. Daar staan andere universiteiten, een hogeschool en een Groningse studentensociëteit.

Om het Utrechtse lustrum te vieren leent de Universiteit Utrecht een maquette uit aan Madurodam. Die zal waarschijnlijk in het restaurant staan. Niet buiten, want daar kan het minigebouw niet tegen.

In de buitenlucht kunnen bezoekers wel naar de sociëteit van de Groningse studentenvereniging Vindicat kijken, die in 2005 is geplaatst. Er staan zelfs een paar minikratjes bier op het minibalkon.

Ook de Hogeschool Rotterdam staat in Madurodam, net als de Universiteit Leiden en kasteel Nijenrode, waar de Universiteit Nyenrode (met een y) in gevestigd is. Het Amsterdamse Trippenhuis, waar de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen is gevestigd, valt eveneens te bewonderen.

Madurodam is in 1952 geopend. Het park werd opgericht ter nagedachtenis aan George Maduro. Deze Leidse rechtenstudent en verzetsheld stierf in 1945 in concentratiekamp Dachau. De opbrengst van het park ging naar het Nederlands Studenten Sanatorium, waar studenten met tuberculose ‘in een academisch milieu’ konden kuren.

Foto: Jan Bitter, Universiteit Utrecht