Nieuws

Marcel van Hooijdonk voor de tweede keer ‘horrorhuisbaas’ van het jaar

Huisbaas Marcel van Hooijdonk is voor de tweede keer uitgeroepen tot ‘Huisjesmelker van het Jaar’. Van Hooijdonk ontving een gouden wringer, omdat hij zijn huurders uitperst. 

Van Hooijdonk kwam afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws. Onder meer vanwege zijn te hoge huurprijzen en intimidatie van huurders, wanneer ze het niet eens zijn met zijn praktijken. Van Hooijdonk heeft veel panden in Utrecht.

De nominatie kwam onder andere van een gebouw in Den Haag aan de Binckhorstlaan. Daar is veel achterstallig onderhoud en hebben veel bewoners illegale bemiddelingskosten moeten betalen. Het begon ermee dat ik 250 euro moest betalen om het huurcontract te mogen tekenen, deed ik dit niet, dan zou de kamer aan mijn neus voorbij zijn gegaan’, aldus een bewoner van het  gebouw.

De afgelopen jaren heeft de politiek – onder druk van huurders – wel wat stappen gezet om dit soort praktijken aan te pakken, maar de problemen zijn nog lang niet opgelost. De gemeente Utrecht probeert ook al jaren een einde te maken aan de praktijken van de huisjesmelker, maar dat blijkt niet eenvoudig. De Huisjemelker van het Jaar award wordt georganiseerd door ROOD en SP.