Achtergrond

Masterspecial: Introductie

Natuurlijk heb je geen zin om na je studie en 651 tevergeefse sollicitatiebrieven fulltime vakkenvuller te worden bij de supermarkt om de hoek. En dus denk je na over je loopbaan. Ga je een master doen, en vooral welke? Met welke studie kom je zeker aan de bak? Moet je misschien nog verder doorstuderen voor nog betere kansen?

In deze special lees je er (van)alles over. Deze uitgave verschijnt in achttien hogeschool- en universiteitsbladen tegelijk. Want niet alleen jij denkt na over je toekomstige baan, dat doen al die honderdduizenden andere studenten in het hoger onderwijs ook. En dat zijn straks allemaal jouw concurrenten op de arbeidsmarkt.

Het is daarom goed om je te verdiepen in je toekomstige opleiding. De ene studie is de andere niet, ook al dragen ze soms dezelfde naam. Dat blijkt wel uit het artikel over de vele hbo- en wo-opleidingen Journalistiek. Ze zijn net anders, en bedienen daarmee ook een net andere arbeidsmarkt.

Maar misschien moet je je er niet te druk over maken. Volg je enthousiasme, volg je hart. Het is namelijk nogal moeilijk te zeggen welke master de beste baankans heeft. En recruiters kijken verder dan je papiertje. Sowieso weet je niet hoe jouw leven verloopt en welke studie van nut kan zijn. Zoals filosoof Bas Haring in deze uitgave zegt: ‘Barak Obama heeft ook geen master “Presidentschap van Amerika” gevolgd.’

Redactioneel: Zuur
Een master volgen is voor 80 procent van de universitaire studenten vanzelfsprekend na het halen van hun bachelor. Je gaat in feite door op het pad dat je al ingeslagen was en zonder die master is je papiertje een stuk minder waard.
http://trajectum.hu.nl/achtergrond/11233

Doorstuderen voor een baan
Je hebt een papiertje en je studiefinanciering is op: tijd voor de arbeidsmarkt! Of toch maar een master? ‘Je wilt toch je hersens aan de gang houden.’
http://trajectum.hu.nl/achtergrond/11265

Interview met Bas Haring – Niet te veel nutsdenken
Filosoof Bas Haring is de ambassadeur voor een nieuwsgierige levenshouding. De vraag of iets nuttig is, is van latere zorg. ‘Barack Obama heeft toch ook geen master Presidentschap van Amerika gevolgd?’
http://trajectum.hu.nl/achtergrond/11264

Promising masters
Met welke masteropleiding zit je straks op de arbeidsmarkt gebakken? Goede vraag. Een echt duidelijk antwoord is niet te geven.
http://trajectum.hu.nl/achtergrond/11266

‘Er is dringend behoefte aan journalisten met een universitaire achtergrond’
Er lijkt een wildgroei te zijn aan studies die wel erg veel op elkaar lijken. Zo kun je op zeker twaalf plekken in Nederland journalist worden. “Of wij hbo-afgestudeerden uit de markt concurreren? Dat denk ik niet.”
http://trajectum.hu.nl/achtergrond/11268

Weg met die voor- en tegen-lijstjes
Wil je een master gaan doen? Eentje die meer gericht is op onderzoek of op beleid? Die keuze kan behoorlijk wat stress opleveren. Ga af op je intuïtie, adviseert keuzedeskundige Renske Roet.
http://trajectum.hu.nl/achtergrond/11267

Tussen wetenschap en werkvloer
Hogeschool Utrecht telt 31 masters, vooral op gebied van educatie. Trajectum sprak drie HU-masterstudenten. Wat halen ze eruit?
http://trajectum.hu.nl/achtergrond/11235