Nieuws

ME heeft bezet pand Universiteit van Amsterdam ontruimd

De mobiele eenheid heeft vanmorgen een UvA-pand ontruimd dat bezet was door actiegroep De Nieuwe Universiteit, meldt het Amsterdamse universiteitsblad Folia.
 
Eerder deze week bezetten studenten en docenten van De Nieuwe Universiteit een deel van een gebouw in de binnenstad van Amsterdam. Volgens Folia waren er op het moment van ontruiming twee studenten in het gebouw aanwezig, een van hen is gearresteerd omdat hij zich niet kon legitimeren.
 
Brandveiligheid
DNU wilde de bezette ruimtes gebruiken als kantoor van hun actiegroep. Het gebouw stond al maanden zo goed als leeg, maar er waren nog mensen aan het werk. Die werd de toegang ontzegd door de Universiteit van Amsterdam, omdat de brandveiligheid volgens het bestuur niet gegarandeerd kon worden.
 
Het is al maanden onrustig aan de Universiteit van Amsterdam. Begin dit jaar werd het Bungehuis bezet uit woede over bezuinigingen op de Faculteit Geesteswetenschappen. Wat volgde was de langste bezetting van het Amsterdamse Maagdenhuis in de geschiedenis. De bezetting en de daaropvolgende ontruiming door de mobiele eenheid kostte collegevoorzitter Louise Gunning uiteindelijk haar baan.