Nieuws

Mensenrechtencollege: discriminatie bij afwijzing Groningse student

Het College voor de rechten van de mens heeft de Groningse student Bas van der Meer in het gelijk gesteld: het bedrijf waar hij stage wilde lopen had hem niet mogen afwijzen omdat hij homo is.

De student Small business dacht na twee ‘supergoede’ gesprekken dat hij een stageplek had bij tuin- en dierenbedrijf A. Th. de Boer in het Friese Drachten. Tot hij in november een mail van de eigenaar kreeg.

Die had op het Facebook-profiel van Van der Meer gelezen dat hij een vriend heeft en homo is. In de e-mail stond: 'Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je (daar ik Hem meer gehoorzaam wil zijn dan mensen) niet aannemen.'

Dat had niet gemogen, oordeelt het mensenrechtencollege. Het bedrijf heeft onderscheid gemaakt op seksuele geaardheid en dat is bij wet verboden.

Het college kan geen straffen uitdelen, maar de uitspraak komt wel goed van pas als Van der Meer aangifte gaat doen tegen het bedrijf. Ook kan hij met de uitspraak in de hand een schadeclaim indienen als hij studievertraging oploopt.

Via Facebook heeft de student laten weten dat hij vrijdag een gesprek heeft met de officier van justitie. Hij heeft nog niet laten weten hoe dat is verlopen.