Geen rozenharissa of ingewikkelde açaí smoothies: in het kookboek De Studentenchef van Emily van Rheenen leer je hoe je voor weinig geld een heerlijke Thaise curry of een chocolademousse van Toblerone-repen maakt. ‘In mijn boek vind je alles wat je moet weten op kookgebied en eigenlijk niet meer aan je moeder wil hoeven vragen.’
Iedere keuken heeft een paar basisingrediënten nodig, zodat je in een handomdraai een fatsoenlijke en goedkope maaltijd kunt maken. ‘Olijfolie, azijn, sojasaus, meel, pasta en rijst’, aldus Emily van Rheenen.
De Haagse studente bracht vorig jaar het boek De Studentenchef uit.‘Mijn boek is de basis: wat heb je nodig in de keuken, hoe zet je in een handomdraai een lekkere en gezonde maaltijd in elkaar? Ik vind het ontzettend gezellig om mensen thuis uit te nodigen en er een feestje van te maken. Ik houd van entertainen, niet voor niets is er een volledig hoofdstuk uit het boek gewijd aan borrelen en gezelligheid.’
De liefde voor die gezelligheid en koken zat er gedurende haar hele studententijd al in, maar tijdens een tussenjaar in Denenmarken leerde Van Rheenen pas echt goed koken. ‘Ik werkte daar als privé chef. Na dat halfjaar wist ik: nu kan ik ook echt trucjes meegeven aan anderen. En dan dus niet van het niveau “Hoe bak je een ei?”, maar echt nuttige tips. Later is mijn zusje ook naar Denemarken gekomen en kwamen we op het idee van het boek. Zij maakte de foto’s, ik schreef. De helft van de foto’s in het boek zijn dus daar in Denemarken gemaakt.’
Ze pleit voor simpele essentials, waarmee je in feite al het eten lekker kunt maken. ‘Wat betreft kruiden: zout, peper, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder en Italiaanse of Franse kruidenmix’, somt ze op. ‘Als je pasta in huis hebt, een blikje tomaten en al die kruiden, dan heb je gewoon een goede maaltijd voor doordeweeks. Stuk goedkoper én veel lekkerder dan de zoveelste pizza bestellen.’
De recepten zijn no-nonsense, geïnspireerd op de stijl van Jamie Oliver, waar de auteur groot fan van is. ‘Simpel en degelijk koken, en ook nog eens budget-conscious.’ En omdat de gemiddelde studentenkeuken geen ingewikkelde apparaten heeft, zijn alle recepten zonder onpraktische gereedschappen. ‘Wie heeft al die maatbekers en keukenweegschalen nou in huis? Ik werk gewoon met maten als “een half bierglas” en “een snufje”’, lacht Van Rheenen.
Het credo is dat alles budgetvriendelijk moet zien. Denk aan een pagina met “de dertig beste wijnen onder de 5 euro” of tips om zelf hummus te maken (‘superlekker, en dan kost het je maar iets van 1 euro!’). ‘De gemiddelde student heeft nu eenmaal weinig te besteden.’
Toch hoeft niet alles extreem goedkoop te zijn, vindt ze. ‘Met mijn studentenhuis doen we bijvoorbeeld aan “luxe vrijdag”, dan verdelen we de kosten en besteden we iets extra’s aan iets buitensporigs.’
Aan welke buitensporige producten ze dan denkt? ‘Eet liever niet elke dag vlees of vis, maar besteed dat geld dan één keer in de week aan een goede, duurzame zalm bijvoorbeeld. Een kwalitatief product is best weleens wat extra geld waard. Zeker als student moet je goed voor jezelf en je lichaam zorgen, daar hoort voedzaam eten echt bij.’