Thuiswerken

‘Mijn agenda is heilig: ik plan zelfs een koffie to-go in’

Foto: Kees Rutten

In onze serie Thuiswerkers ditmaal een docent die alles weet over staan en zitten.

Om 11.30 uur verschijnt het silhouet van verpleegkundedocent Gilbert Koelewijn (28) op mijn scherm. Hij steekt af tegen een felblauwe achtergrond waarop een brein te zien is. Een restant van zijn zojuist afgelopen college over bloedpropjes. ‘Hier gaat het mis’, zegt hij, terwijl hij naar een grijskleurig stuk hersenen achter hem wijst. ‘Alle kleur is aan dat deel onttrokken, omdat er geen bloed bij kan. Maar dat terzijde.’ De afbeelding maakt plaats voor een rode racefiets die achter hem aan de wand hangt. ‘Mooi ding hè?’

Erg mooi! Ben je een sportieveling?
‘Absoluut. Ik ben een afgestudeerd bewegingswetenschapper. Alles wat met sport en beweging te maken heeft vind ik interessant. Toch miste ik het contact met andere mensen en besloot ik de docentenopleiding ernaast te doen. Inmiddels ben ik alweer vijf jaar docent aan de HU en heeft die zoektocht naar contact tegenwoordig hele nieuwe vormen aangenomen, haha.’

Is het online lesgeven nog plezierig?
‘Ik vind lesgeven altijd plezierig, maar het is van belang dat ik andere leuke dingen blijf doen. Ik zal je even iets laten zien.’ Binnen de kortste keren haalt hij de oordopjes uit zijn oren en verdwijnt uit beeld. ‘Ik ben zo terug’, klinkt het van een afstandje. Een ogenblik later verschijnt hij opnieuw, gewapend met een bierflesje in zijn hand en een trotse glimlach op zijn gezicht. ‘Kijk, deze heb ik samen met een vriend en mijn oom gebrouwen.’ ‘Foefelaar’ luidt het etiket. ‘Los vertaalt dat zich naar ‘prutser.’ Niet helemaal eerlijk, want ze zijn eigenlijk goed gelukt.

Aan het begin vond ik het thuiswerken lastig. Inmiddels heb ik door dat ik mezelf niet moet verdrinken in mijn werk. Door dit soort projectjes te blijven ondernemen en door andere dingen in te plannen buiten werk, blijf ik veel plezier hebben in wat ik doe.’

Wat voor soort dingen plan je in?
‘Een ommetje maken, even met vrienden bellen, wat dan ook.’ Hij haalt zijn schouders op. ‘Het halen van een koffie to-go. Daarnaast is het voor mij van groot belang dat ik genoeg blijf sporten, dus ook fietsen is vaste prik in mijn agenda. Ik mis het praatje bij de koffieautomaat tussen de lessen door, dus ik probeer af en toe met een collega een wandelingetje te maken of samen koffie te halen. Het klinkt misschien ietwat zakelijk om dat allemaal te plannen, maar het werkt goed.’

Spendeer je veel tijd achter je laptop?
‘Ik zit zes tot acht uur per dag te turen naar dit schermpje. Toevallig heb ik mijn masterthesis geschreven over de invloed van zitten op het menselijk lichaam en weet ik als geen ander hoe funest het is om zoveel te zitten. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en obesitas. Maar gelukkig hebben we voor dat vele zitten een oplossing gevonden!’

Koelewijn verdwijnt. Het beeld verschuift heel langzaam – maar gestaag –steeds verder omhoog. ‘Een stabureau!’. Hij verschijnt staand in beeld. ‘Geen overbodige luxe, maar het duurt wel even voordat je het tafelblad op stahoogte hebt. Beter voor je lijf, maar zitten is stiekem ook lekker.’

Je komt erg positief over. Niets wat je zorgen baart?
Hij kijkt bedenkelijk. ‘Jawel. Het is lastiger hoogte te krijgen van studenten via MS Teams. Door meer contactmomenten te plannen en veel vragen te stellen, hoop ik dat studenten me weten te vinden als ze hulp nodig hebben. We moeten ook niet vergeten hoe veerkrachtig mensen zijn. De mens is flexibeler dan wij soms denken.’

Ook interessant: Hoe overleef je de lockdown? Met deze antiwinterdiptips!