Wat bezielt de eerstejaars?

‘Mijn jeugdhelden werden mijn collega’s’

Foto: Kees Rutten

In onze serie over eerstejaars spreekt journalistiekstudent Renée Burger deze week: Vincent Molenaar.

Dit is Vincent (19). Een energieke jongen met een vlotte babbel én eerstejaars student Journalistiek. Zijn hobby is radio maken, iets wat je niet vaak hoort op deze leeftijd. ’In het begin vonden mijn vrienden het gek dat ik op vrijdagavond niet kon afspreken omdat ik radio ging maken’, zegt hij. Vincent wil van zijn hobby zijn beroep maken. En het liefst op het hoogste niveau, de landelijke radio.

Hoe is deze droom ontstaan?
‘Vroeger wilde ik altijd profvoetballer worden. Ik had er nooit aan gedacht om bij de radio te gaan werken. Wel luisterde ik er van kleins af aan al naar, ook omdat ik altijd veel van muziek heb gehouden. Op de middelbare school vond ik sport heel leuk, maar presenteren ook. Zo vond ik spreekbeurten geven helemaal niet eng. Ik híeld juist van praten over onderwerpen waar ik verstand van had. Op mijn  dertiende kwam mijn moeder met het idee om sportverslaggever te worden. Uiteindelijk ben ik de mbo-studie Marketing, journalistiek en communicatie gaan doen. Tijdens die opleiding kwam ik erachter dat ik de radio in wilde.’

Hoe kwam je terecht bij de radio?
Op een gegeven moment was mijn stage natuurlijk afgelopen. Ik was teleurgesteld omdat ik dacht dat dit het nu was. Maar toen kwam de baas van GoudaFM opeens naar me toe. Ik weet het nog heel goed, ik stond in de gang, hij liep op me af en zei: ‘Lijkt het je leuk om je eigen programma te beginnen hier?’ Toen hij de deur uit liep, appte ik hem meteen: “Wanneer kan ik beginnen?” Sindsdien zit ik hier elke vrijdagavond radio te maken en weet ik zeker dat dit mijn toekomst wordt.’

Wat het is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt bij de radio?
‘Door mijn werk heb ik soms moeten samenwerken met bekende Nederlanders. Vroeger keek ik dan op tegen bijvoorbeeld mensen van Stuk-TV. Nu zijn het mijn collega’s geworden. Dat verwacht je natuurlijk nooit. Ik ben ook een keer de chauffeur van Koen Kardashian geweest en heb ik samen met Jacin Trill naar zijn nieuwe album geluisterd.’

Hoe is het voor jou om dan ineens samen te werken met jouw jeugdhelden?
‘Gek. Je bent dan altijd benieuwd hoe ze in het echt zijn. Het is ook spannend omdat je het goed wil doen en indruk wil maken. Als ik terugkijk op alle momenten dat ik met hen samen moest werken, ben ik trots op mezelf. Het is heel bijzonder, maar het zijn natuurlijk ook gewoon mensen.’

Welke tip geef je eerstejaars die ervan dromen om ook de radio in te gaan?
‘Als je bij de radio wil komen moet je initiatief nemen. Als eerstejaars hoeven we nog geen stage te lopen, dus moet je het écht zelf doen. Hoe jonger je bent, hoe beter het is om te beginnen. Je kan dan namelijk nog heel veel leren. Dit kan je het beste lokaal doen. Lokale radiostations staan altijd open voor nieuwe jonge mensen.’

Wat maakt radio goede radio? En waarom ben jij dan een goede radio-dj?
‘Om van je hobby je beroep te kunnen maken, moet je opvallen. Ik onderscheid mezelf van anderen door op mijn eigen manier te praten. Zo maak ik grapjes en kan ik goed een gezellige sfeer neerzetten. Ik ben nog lang niet waar ik wil zijn, maar ik ben onderweg. Ik luister al mijn uitzendingen terug. Zo ben ik er hierdoor bijvoorbeeld achtergekomen dat ik in het begin te veel stopwoordjes gebruikte.’

Welke radiozender vind je slecht?
‘Van 100% NL vind ik dat het beter kan. Ze halen niet alles eruit wat ze kunnen. Op sociale media bijvoorbeeld zijn ze helemaal niet zo groot. En om een bekende radiozender te hebben, moet je naast de radio-uitzendingen jezelf ook op andere formats profileren. Ik zou 100% NL willen helpen om beter te worden.’

Is de radiowereld moeilijk?
‘Ja. Je hebt praktisch alleen een stem waarmee je mensen moet vermaken. Hierdoor ben je veel kwetsbaarder. Daarnaast hoor je jezelf door de koptelefoon 10 keer harder terug, waardoor je vooral in het begin heel gefocust bent op je stem. Gelukkig wordt je steeds minder onzeker.’