Minifotocursus

Fotograferen doen we allemaal. Maar hoe maken we goede foto’s? Gasthoofdredacteur Kees Rutten geeft in voor de Trajectum Fotospecial tien tips om met je mobiel mooie foto’s te maken.

1 KIES JE FOCUS

Kies je focus

Zet slechts één onderwerp centraal op je foto. Oftewel: kies één focus. Dit zorgt voor interessantere foto’s. Dus probeer niet een compleet gebouw te fotograferen, maar zet alleen een lamp centraal en isoleer die in je beeld.

2 STA DICHT BIJ JE ONDERWERP

Digitale zoom    Dichter bij staan

Belangrijk verschil tussen de camera op je mobiel en een gewone digitale camera: de laatste heeft wel een echte zoomlens. Dat nadeel van je mobieltje kun je ondervangen: neem je foto van zo dichtbij mogelijk. Zo voorkom je dat foto’s wazig en ‘pixelig’ worden. Want inzoomen met je mobiel betekent meestal verlies van pixels. (Zie linkerfoto.)
Ervaring leert dat je met een iPhone-camera ook weer niet te dichtbij moet fotograferen. Ideaal is een afstand van zo’n 50 centimeter. (Zie rechterfoto.) Wil je toch op kortere afstand fotograferen? Gebruik een vergrootglas (die zit in een zakmes of ligt in de keukenla van je grootouders). Hou het vergrootglas tussen lens en het voorwerp en je zult zien dat de foto opeens superscherp wordt.

3 LICHT/TEGENLICHT

Zie je zonnestralen, pak dan snel je fototoestel! Zorg er eerst voor dat de zonnestralen in het gebied van je onderwerp vallen. Zoek de invalshoek waarbij de zonnestralen het best te zien zijn. Raak het scherm van je mobieltje aan om in te zoomen en maak de foto. Je hebt zonnestralen gevangen in je foto.
Zo kun je nog verder spelen met het licht van de zon. Sla toe als het door de bomen schijnt, op het water weerkaatst of aan het eind van de dag nog net in een steegje valt. Creëer silhouetten bij een ondergaande zon. Of maak een portret met tegenlicht, maar vergeet dan niet de flits te gebruiken. Zo wordt het gezicht belicht en leg je ook
het schitterende zonlicht vast.
Overigens wordt het fotograferen bij tegenlicht vaak afgeraden. Je onderwerp wordt heel donker en de meeste camera’s hebben moeite met deze omstandigheden. Toch kan je veel leuke dingen doen met tegenlicht.

4 ZO MAAK JE STRANDFOTO’S INTERESSANTER: CREËER DIEPTE

Plaats voorwerpen op de voorgrond van je beeld (bijvoorbeeld strandspullen of parasols). Dit maakt je strandfoto spannender, doordat je meer ziet dan alleen een zee met een horizon.

5 GA OP DE GROND LIGGEN (KIKKER PERSPECTIEF)

Maak je foto vanuit het standpunt van een kikker. Alles lijkt hierdoor groot en monumentaal. Probeer je camera tegelijkertijd naar boven te kantelen. Je fotografeert
dan van beneden naar boven. Doordat de camera laag bij de grond is én naar boven is gekanteld, lijkt dit jongetje nu een indrukwekkende held. Dit standpunt wordt geregeld gebruikt door modefotografen. Fotografeer maar eens een paar benen van beneden naar boven. Die lijken nu heel lang!

6 VIND DE SYMMETRIE IN JE OMGEVING

De wereld zit vol symmetrie en vooral in steden – met al z’n architectuur – zie je het overal. Maak gebruik van al die symmetrie, dat zorgt voor een sterke compositie en geeft een gaaf effect.

7 FOTOGRAFEER JE EIGEN ACHTERGRONDEN

Klassieke amateurfout: je probeert je vriend/vriendin te fotograferen, maar op de achtergrond loopt net op het verkeerde moment iemand door het beeld. ‘Wie is dat?’ vraagt iedereen die de foto van je vriend/vriendin ziet. En ze bedoelen het onbekende personage.
Oplossing? Neem de regie zelf in handen. Zet hem/haar voor een zelf uitgekozen achtergrond. Denk aan een oud muurtje, tegels of zich herhalende patronen.

8 PLAATS JE ONDERWERP NIET IN HET MIDDEN

Het mooiste resultaat krijg je door je onderwerp niet in het midden van je foto te plaatsen, maar door het een beetje naar de zijkanten te positioneren. Deze techniek
is beter bekend als de ‘gulden snede’. Ter toelichting: op de foto hierboven is het onderwerp bewust naar links verplaatst. Hierdoor wordt de foto spannender voor de
kijker en tegelijkertijd straalt het meer rust uit.
En om nog preciezer te zijn: bij ‘de gulden snede’ wordt het beeld horizontaal en verticaal in drieën gedeeld (zoals bij het spel boter, kaas en eieren). Het onderwerp van je foto bevindt zich op één van de vier snijpunten.

9 HEB OOG VOOR DETAIL

Van dichtbij zien onderwerpen er vaak zo veel mooier uit! Besteed aandacht aan de details van je vakantie. Vraag je af wat je wil laten zien.
Close-ups zijn bovendien prachtig voor in je fotoboek, vooral als je ze combineert met overzichtsfoto’s.

10 EXPERIMENTEER

Ga gewoon je eigen gang, lap alle regels aan je laars en experimenteer. Daarmee krijg je soms verrassende foto’s. Maar een foto wordt pas echt interessant wanneer het geen kiekje is, maar als het beeld een verhaal vertelt, iets te raden overlaat of nieuwsgierig maakt.