Moet Utrecht straatintimidatie strafbaar stellen?

‘Een goed idee, maar lastig te handhaven’, zo denken de meesten.

Over straat fietsen met oordoppen in, maar zonder muziek. Je sleutelbos stevig in de handen geklemd of doen alsof je aan het bellen bent: niet iedereen voelt zich altijd even veilig op straat in Utrecht. De gemeente Utrecht wil in kaart brengen hoe groot het probleem van straatintimidatie in de Domstad is.

Om het probleem te duiden, verspreidt de gemeente een vragenlijst in de stad. Ook worden er interviews gehouden met Utrechters die met straatintimidatie te maken hebben gehad. In de loop van 2020 moet het onderzoek klaar zijn.

In 2016 werd er een stichting opgericht om straatintimidatie strafbaar te stellen: Stop Straatintimidatie. Deze stichting pleit voor ‘een samenleving waarbinnen iedereen in Nederland gelijke toegang heeft tot de publieke ruimte, en zich daarin met een veilig gevoel kan bewegen zonder belemmering of hinder van derden’. 

In Amsterdam en Rotterdam is straatintimidatie strafbaar. Eind vorig jaar werd er in Rotterdam zelfs voor het eerst een boete uitgedeeld: een 36-jarige man werd veroordeeld voor het naroepen en lastigvallen van vrouwen op straat. Hij kreeg twee voorwaardelijke boetes van 100 euro, met een proeftijd van twee jaar.

Zou Utrecht ook een dergelijk signaal moeten afgeven met het strafbaar stellen van straatintimidatie. Trajectum vroeg het studenten in De Uithof. ‘Een goed idee, maar lastig te handhaven’, zo denken de meesten. 

Video: Lotte Boon
Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...