Nieuws

Vrijdag demonstreren? HU-studenten hebben het ’te druk’ of zijn niet ontevreden genoeg

Foto: Kees Rutten

De Landelijke Studentenvakbond roept studenten buiten Amsterdam op om online mee te doen aan het studentenprotest, vrijdag, onder het motto ‘Wij willen naar school’. Dat kan door een bord te maken met #ikwilnaarschool erop en een foto te delen op social media.

Doen studenten aan de HU mee? Zijn ze überhaupt op de hoogte?

Dominique

Dominique (24): ‘Welke demonstratie? Nee, ik voel niet de behoefte om mee te roepen. Er zijn legio mogelijkheden om op school te studeren. Ik zit veel in de bibliotheek, bijvoorbeeld. Elke woensdag krijg ik vier uur les in het gebouw en dat vind ik genoeg. Op maandag loop ik stage dus ik heb genoeg contact. Daarnaast: ik houd graag afstand. Als anderen dat niet doen omdat ze dat onnodig vinden, vind ik dat vervelend. Ik heb het niet zo op dat free the people gebeuren.’

Rignald – Foto: Kees Rutten

Rignald (24): ‘Demonstratie? Over wat? Ik ben veel te druk om daaraan mee te doen. Voor onze veiligheid is het beter als we allemaal thuis blijven. Ik mis studenten en docenten heel erg, maar met één keer per week mijn leerteam zien neem ik genoegen. Ik heb begrip voor de actie hoor, want voor sommigen is online onderwijs niet op te brengen. Maar hoe beter we nu volhouden, hoe sneller het straks weer normaal is.’

Joey – Foto: Kees Rutten

Joey (20): ‘Demonstreren? Waarvoor? Nee, dat ga ik niet doen. Ik weet niet of het klopt, maar ik heb ergens gelezen dat corona binnen twee weken weg zou kunnen zijn als we allemaal thuis bleven. Deze week had ik alleen online onderwijs en vond dat prima. Ik voel me niet eenzaam, met mijn ouders en mijn hond. Ik denk wel dat het goed is als de overheid onderzoekt hoe ze de studenten financieel kunnen compenseren, ook al maakt de school evenveel kosten als eerst. We hebben namelijk het volle collegegeld betaald en maken niet gebruik van alle faciliteiten.’

Gaya. Foto: Kees Rutten

Gaya (26): ‘Ik was niet van plan om te demonstreren. Morgen verhuis ik naar Gouda omdat ik daar een mooi appartement heb gevonden. Door het online onderwijs hoef ik niet in Utrecht te blijven. Alle werkcolleges worden steeds afgeschaft, dat vind ik wel een bezwaar. Zo leer ik dus geen gesprekstechnieken terwijl die zo belangrijk zijn voor het werk dat ik ga doen. Ik wil heel graag naar school, maar houd er niet van op mijn mening op social media te zetten.’

Idris

Idris (22): ‘Demonstratie? Sorry, mag ik iets meer context? Haha, nee ik weet van niks. Tot een maand geleden hield ik me bezig met studentenacties, maar nu niet. Ik ben aan het verhuizen en voor mijn rust is het beter als ik me daarop richt, samen met school en bestuur.

Afgelopen vier weken heeft de hogeschool de klaslokalen niet genoeg benut, dat is zeker. Ik denk dat de demonstratie daaruit is ontstaan. Nu de regels van de overheid strenger zijn geworden, heroverweeg ik de roep. Toch denk ik dat ik morgen meedoe, al is het maar opdat de bestuurders scherp blijven op wat maximaal mogelijk is.’

Olivier (met pet) Foto: Kees Rutten

Olivier (20): ‘Afgelopen maandag riep ik onze klas nog op om mee te gaan naar de demonstratie. Het lijkt me een goed initiatief, want onderwijs is de toekomst van de samenleving. We hebben collegegeld betaald en daar krijgen we nu niet genoeg voor terug. Ze halen het onderste niet uit de kan, met online een uurtje informatie proppen en een kwartiertje vragen stellen. Er is meer mogelijk, daar ben ik van overtuigd. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat heel Amsterdam straks vol staat met boze jeugd. Online ga ik sowieso niets doen. Ik ben tegen sociale media want het maakt de mens juist alles behalve sociaal. Liever loop ik een blokje om en begin een praatje.’

Ook interessant: Voelt de HU-student zich wel eens eenzaam?