Uittips

Dit weekend vierde editie van het kunstenfestival voor LHBTQI+

Foto: Gintarė Žaltauskaitė

Tip 1:       What You See Festival

Datum:    17 tot 20 november

Locatie:    Diverse locaties Utrecht

What You See Festival, het internationale kunsten festival over gender en identiteit, viert dit jaar de vijfde editie! Van 17 t/m 20 november nodigt dit festival, met als thema ‘My Body, My Protest’, bezoekers uit hun persoonlijke manieren van activisme te onderzoeken.

Op zaterdag 19 november zie je in de Stadsschouwburg Utrecht een uniek concert met de Belgische band K’s Choice en 100 zangliefhebbers uit de LHBTQI+ gemeenschap. Het concert wordt aangevuld met nog andere toffe kunstenaars, een protestmanifest en een indringende randprogrammering.

Het publiek gaat zelf ook de straat op in de ‘dance action’ Hands Up! van de Litouwse choreograaf en activist Agnietė Lisičkinaitė. In deze voorstelling onderzoekt ze wat protesteren eigenlijk inhoudt en welke vormen het kan hebben.

In Theater Kikker is de multimedia installatie The Other Bulgarian Woman van Mihail Vuchkov te bewonderen. In deze lichtinstallaties hebben trans vrouwen de hoofdrol en maken ze zich de traditionele Bulgaarse symbolen eigen. Op de openingsavond van What You See Festival wordt deze multimedia installatie geopend met een opzwepende DJ set.

Locaties

Theater Kikker, Stadsschouwburg Utrecht, EKKO, Het Huis Utrecht, Bibliotheek Utrecht

Foto: Whitemoor Photography

Tip 2:      Gerlof Meijer: Over Strafrecht? Levensecht!

Datum:   vrijdag 25 november 2022

Locatie:   Parnassos Cultuurcentrum

Entree: € 16/10 (studenten)

Waarom krijgt een serieverkrachter geen levenslang? Hoe kan het dat een draaideurcrimineel weer wegkomt met een taakstrafje?

Gerlof Meijer is strafrechter sinds 1993 en gaf jarenlang leiding aan rechters. Omdat hij merkte dat er veel vragen leven in de samenleving over strafrecht besloot hij Nederland te informeren over zijn vak. In zijn theatercollege Strafrecht? Levensecht! geeft Meijer op heldere manier inzicht in dilemma’s waarmee strafrechters te maken hebben.