Nieuws

Nederland op achtste plaats met hoger onderwijs

Het Nederlandse hoger onderwijs staat op de achtste plaats van de ranglijst die het World Economic Forum jaarlijks publiceert. Dat komt met name door de beschikbaarheid van onderwijs: daarin zijn we de nummer twee van de wereld. De kwaliteit van het Nederlandse onderwijs krijgt de tiende plek toebedeeld.

Uiteindelijk staat het Nederlandse hoger onderwijs boven landen als Noorwegen (15), de Verenigde Staten (13) en Groot-Brittannië (16). Finland heeft volgens de economen het beste hoger onderwijs ter wereld, waarna Zweden, Zwitserland en Singapore volgen. Ook België staat boven Nederland: op nummer vijf. Verder doen Denemarken en Duitsland het net iets beter.

De ranglijst is een onderdeel van de Global Competitiveness Index, die het World Economic Forum jaarlijks publiceert. In de complete rangijst staat Nederland nu zevende. Twee jaar geleden stonden we nog tiende, vorig jaar achtste en nu zevende.

De ranglijst ligt politiek gevoelige score. Nederland wil namelijk graag in de top vijf uitkomen van deze Global Competitiveness Index.