Nieuws

Nederland wint zaterdag van Costa Rica

Er is geen ruimte voor twijfel: volgens de WK14FCJ-poule wint Nederland zaterdagavond met 100 procent zekerheid de kwartfinale van Costa Rica. Renate Giessing voert nu de voetbalpoule op de faculteit Communicatie en Journalistiek (FCJ) aan en voorspelt een eindstand van 3-0.

HU-onderzoekers en -medewerkers Jonas Moons, Thijs Waardenburg en Maarten ter Huurne vulden hun WK14FCJ voetbalpoule met wetenschappelijke precisie in. Ze kozen allemaal een model waarmee ze de winsten toekenden en vooralsnog zaten ze helemaal goed.

Renate aan top
De methodologen voeren de poule niet meer aan. Dat doet Renate Giessing – secretaresse voor het kenniscentrum en het Centre of Expertise (UCREATE). Renate is geen voetbalfan maar tijdens EK’s en WK’s wordt ze, naar eigen zeggen, ‘spontaan voetballiefhebster’. Ze vond dat Costa Rica de afgelopen wedstrijd niet zo’n goede verdediging had en ziet daar wel kansen voor Nederland.

Bij het invullen van haar poule heeft ze geen wetenschappelijk rekenmodel gebruikt maar de FIFA ranking en het gevoel dat ze bij teams heeft, gebaseerd op wedstrijden uit eerdere EK’s en WK’s. Renate heeft er blijkbaar gevoel voor. Met een glimlach vertelt ze: ‘In tegenstelling tot een aantal van de methodologen heb ik er niet heel veel tijd in gestoken.’

Oranje naar de finale
Dat Oranje zaterdagavond van Costa Rica gaat winnen lijkt een gegeven. Niet alleen de deelnemers aan de WK14FCJ-poule voorspellen het maar ook de bankiers van Goldman Sachs. Zij hebben hun rekenprogramma’s losgelaten op de knock-out fase en stellen dat Nederland het tot de finale schopt en het daar aflegt tegen Brazilië. Laten we hopen dat ze er naast zitten.

Volg de FCJ WKpoule via Twitter en #WK14fcj