Achtergrond

Nee, niet huilen. Zo hou je de 9 interne websites van de HU wél uit elkaar

De HU houdt nogal van interne websites. Hou je vast: Je hebt HU Wegwijs, MyHU, MyMail, myMedia, OSIRIS, Canvas, GradeWork, OnStage en HUKAS… (En je hebt nog geluk: EENHU en YouForce zijn alleen voor HU-medewerkers). Mocht je nu al huilend in een hoekje zitten, kom er maar weer uit. Wij leggen het uit, speciaal voor de nieuwe studenten.

HU Wegwijs (vervanger van Ask HU)

We beginnen met de meest handige: HU Wegwijs. Een platform dat, de naam zegt het al, je wegwijs maakt in alles wat de HU aanbiedt. Het bestaat sinds april 2023 en is in het leven geroepen om de informatievoorziening voor studenten te verbeteren. Omdat er zo veel is, heb je dat wel nodig.

Per categorie (o.a. studie-informatie, campus-informatie, ondersteuning, extra uitdaging en digitaal) vind je linkjes en informatie over wat je waar kunt vinden. Je vindt er ook wanneer je vakantie hebt. Al staat dat vast ook op MyHU en Canvas.

MyHU

Op MyHU vind je ook studie-informatie, maar dan wat meer gepersonaliseerd dan HU Wegwijs. Je vindt er mededelingen en nieuws over jouw studie of instituut en bijvoorbeeld je rooster. MyHU kun je bekijken via de app of via je browser. Je vindt er ook linkjes naar de 243.997 andere systemen van de HU en er staat een ‘inschrijf-checklist’. (Inschrijven voor toetsen en vakken moet weer via een ander systeem.) Klik je op het tabje ‘lesopname’, dan wordt je doorgelinkt naar MyMedia.

myMedia

Zin om uit te slapen? Als je geluk hebt, kijk je via myMedia de les live mee vanuit bed. Ook kunnen docenten video’s van oude lessen uploaden, zodat je die kan terugkijken op een rustige zondagmiddag. Dat ga je waarschijnlijk nooit doen, maar het kan dus wel. Tenzij die docenten dat ook nooit doen.

Osiris

Inschrijven moet via Osiris: het ‘Onderwijs en Studenten Informatie Registratie en Inschrijf Systeem’. Volg je het nog? Je schrijft je hier in voor je vakken, toetsen, minors en specialisaties. Ook zie je hier resultaten en notities van je begeleider. Als je je niet voor een toets inschrijft, heb je pech. Dan kun je ‘m ook niet maken. Wel doen dus.

MyMail

Vrij duidelijk, toch? Op MyMail kun je je schoolmail checken. Docenten mailen (voornaam.achternaam@hu.nl) en de mails met info over schoolopdrachten lezen. Je kunt in Outlook ook je agenda bijhouden, lokalen reserveren en mensen uitnodigen voor een meeting. Ben je trouwens al geabonneerd op de nieuwsbrief van Trajectum? Elke week één mail met onze beste artikelen en video’s. Dan wordt je inbox ten minste nog de moeite waard.

Canvas

Canvas is de digitale ‘leeromgeving’ van de HU. Hier vind je naast je rooster ook je huiswerk, en kun je je bestanden inleveren. Je kunt daar ook je beoordeling zien. Volgens betrouwbare bronnen (lees: HU-studenten) is het een gigantische speurtocht voordat je gevonden hebt wat je zoekt. Check deze video:

GradeWork

Dit systeem biedt een plek waar studenten opdrachten (ook video’s en pdf’s) kunnen inleveren. Maar daar was Canvas toch voor? ‘GradeWork is er voor summatieve producttoetsen. Voor formatief evalueren als onderdeel van het leerproces, wordt Canvas gebruikt’, meldt de HU. Ehm. Wat? Kort samengevat: GradeWork is er voor ‘echte toetsen’, Canvas is meer voor tussentijdse opdrachten. 

OnStage

Vroeg of laat ga jij stage lopen en hopelijk afstuderen. Dan ga jij werken met OnStage. Een  portaal waarin alle activiteiten in je stage- en afstuderen worden vastgelegd.

HUKAS

Via de site HUKAS kun je een verzoek indienen bij de examencommissie. Als je iets moet herkansen bijvoorbeeld, al moet je dan wel een motivatie insturen. Ben je het niet eens met een besluit van de HU (een negatief BSA of een geweigerd verzoek tot vrijstelling)? Dan kun je ‘in beroep gaan’ via HUKAS.