Net begonnen aan de HU en nu al een overgelopen hoofd door alle interne websites? Geen zorgen, wij leggen je het uit. Van Gradework tot Canvas en van HU Wegwijs tot MyMail.
1. HU Wegwijs
We beginnen met de handigste: HU Wegwijs. Een platform dat, de naam zegt het al, je wegwijs maakt in alles wat de HU aanbiedt. Het bestaat nog maar anderhalf jaar en is in het leven geroepen om de informatievoorziening voor studenten overzichtelijker te maken. Er zijn al zoveel sites, dus waarom niet nog één extra om alles uit te leggen…?
Per categorie (o.a. studie-informatie, campus-informatie, ondersteuning, extra uitdaging en digitaal) vind je linkjes en informatie over wat je waar kunt vinden. Je vindt er ook wanneer je vakantie hebt. Al staat dat waarschijnlijk ook op MyHU en Canvas.
2. Canvas
De vriend en vijand voor elke student. Canvas is de digitale ‘leeromgeving’ van de HU. Hier vind je naast je rooster ook je huiswerk, en kun je je bestanden inleveren. Je kunt daar ook je beoordeling zien. Volgens betrouwbare bronnen (lees: HU-studenten) is het een gigantische speurtocht voordat je gevonden hebt wat je zoekt.
Lees ook:
3. MyHU
Op MyHU vind je studie-informatie, maar meer gepersonaliseerd dan HU Wegwijs. Je vindt er mededelingen en nieuws over jouw studie of instituut en bijvoorbeeld je rooster. MyHU kun je bekijken via de app of via je browser. Je vindt er ook linkjes naar de 243.997 andere systemen van de HU en er staat een ‘inschrijf-checklist’. (Inschrijven voor toetsen en vakken moet weer via een ander systeem.) Klik je op het tabje ‘lesopname’, dan wordt je doorgelinkt naar MyMedia.
4. myMedia
Ja, die dus. Zin om uit te slapen? Als je geluk hebt, kijk je via myMedia de les live mee vanuit bed. Ook kunnen docenten video’s van oude lessen uploaden, zodat je die kan terugkijken op een rustige zondagmiddag. Dat ga je waarschijnlijk nooit doen, maar het kan dus wel – als je geluk hebt met een handige docent.
5. OSIRIS
Voluit: het ‘Onderwijs en Studenten Informatie Registratie en Inschrijf Systeem’. Volg je het nog? Je schrijft je op OSIRIS in voor je vakken, toetsen, minors en specialisaties. Ook zie je hier resultaten en notities van je begeleider. Als je je niet voor een toets inschrijft, heb je pech. Dan kun je ‘m ook niet maken. Goed onthouden dus.
6. MyMail
Vrij duidelijk, toch? Op MyMail kun je je schoolmail checken, docenten mailen (voornaam.achternaam@hu.nl) en de mails met info over schoolopdrachten lezen. Je kunt in Outlook ook je agenda bijhouden, lokalen reserveren en mensen uitnodigen voor een meeting. Ben je trouwens al geabonneerd op de nieuwsbrief van Trajectum? Dat kan rechts onderaan op de website. Elke week één mail met onze beste artikelen en video’s. Dan wordt je inbox de moeite waard.
7. Studiegids.hu.nl
Wat moest je ook alweer weten voor jouw opleiding? Hoe werkt het met vrijstellingen, programmatisch toetsen en diplomering? Op de studiegidssite van de HU vind je jouw studiegids, maar ook die van andere opleidingen. Handig als je wilt weten of jouw studie net zo moeilijk is als die van je huisgenoot.
8. GradeWork
Dit systeem biedt een plek waar studenten opdrachten (ook video’s en pdf’s) kunnen inleveren. Maar daar was Canvas toch voor? ‘GradeWork is er voor summatieve producttoetsen. Voor formatief evalueren als onderdeel van het leerproces, wordt Canvas gebruikt’, meldt de HU. Ehm. Wat? Kort samengevat: GradeWork is er voor ‘echte toetsen’, Canvas is meer voor tussentijdse opdrachten.
9. OnStage
Vroeg of laat ga jij stage lopen en (hopelijk! afstuderen. Dan ga jij werken met OnStage. Een portaal waarin alle activiteiten in je stage- en afstuderen worden vastgelegd.
10. HUKAS
Via de site HUKAS kun je een verzoek indienen bij de examencommissie. Als je iets wil herkansen bijvoorbeeld, al moet je dan wel een motivatie insturen. En ben je het niet eens met een besluit van de HU (een negatief BSA of een geweigerd verzoek tot vrijstelling)? Dan kun je ‘in beroep gaan’ via HUKAS.
Bonus: Trajectum
Wil je niet alleen weten wat je cijfer is en hoelaat je op school wordt verwacht? Volg Trajectum, het onafhankelijke online nieuwsplatform van de HU! Met dagelijks nieuws, columns, interviews, tips, achtergrondverhalen en video’s.