Nieuws

Nieuw informatiepunt wil vrijwilligerswerk onder studenten stimuleren

De Uithof

De vraag naar vrijwilligers in Nederland is onverminderd groot. Een grote groep die nog niet optimaal wordt benut als vrijwilligerspoule: studenten. Dat kan beter, dachten vier studenten van de opleiding Social Work. Vanmiddag om 16:00 openen zij op de Hogeschool Utrecht het Vrijwilligers Informatie Punt.

Het VIP is een samenwerkingsverband tussen de studenten, de HU en de Vrijwilligers Centrale Utrecht (VCU). ‘Voor onze opleiding Social Work moeten wij een bepaald aantal uren aan vrijwilligerswerk besteden’, vertelt Rens Peters, die het informatiepunt samen met medestudenten Francisca Boers, Cheraine Hofstee en Celina Schaap opzette. ‘Zo kwamen we op het idee van het VIP: studenten koppelen aan een geschikte vrijwilligersfunctie.’

Het VIP opent tweewekelijks haar eigen lokaal, om studenten te informeren over alle mogelijkheden met vrijwilligerswerk. ‘Daarbij kunnen we gebruik maken van de database van de Vrijwilligers Centrale Utrecht, waardoor we een groot aantal vrijwilligersbanen beschikbaar hebben’, vertelt Peters. Het punt is bedoeld voor Social Work-studenten, maar ook studenten van andere opleidingen zijn wat hem betreft welkom.

‘Omdat de overheid tegenwoordig minder zorg draagt, en meer vraagt van het eigen netwerk, is de vraag naar vrijwilligers gestegen. Studenten worden op dit moment niet maximaal benut. Met het VIP proberen we daar verandering in te brengen. Als dat werkt, kunnen we hopelijk zelfs uitbreiden.’ 

VIP zal te vinden zijn in lokaal 1.331 aan de Padualaan 101, elke dinsdag van 10:00 tot 16:00 uur, woensdag van 10:30 tot 12:30 uur en elke vrijdag van 09:30 tot 11:30 uur.

De openingsborrel is vandaag om 16:00 uur op het Social Work plein op de eerste verdieping aan de Padualaan 101.