Nieuws

Nieuwe apparaten serveren betere koffie

De koffieautomaten binnen de HU worden vervangen door luxere apparaten. Vanaf begin november is er bijna overal koffie van bonen en echte melk verkrijgbaar.

Dat meldt de hogeschool in een bericht op Sharepoint (inloggen). De automaten worden geïnstalleerd van 22 tot 30 oktober en zijn bedoeld voor studenten en medewerkers. De laatsten krijgen de koffie gratis met hun medewerkerspas, studenten dienen te betalen. Dat kan alleen met een bankpas die geschikt is voor contactloos betalen of met een app op de mobiele telefoon.

Oudenoord 330
Op een aantal plaatsen komen geen nieuwe koffiemachines. Op Oudenoord 330 blijven de apparaten, die al met koffiebonen werken, staan. Dat geldt ook voor de counters in de kantines van cateraar Sodexo en in de Kiosk van de verbouwde locatie Heidelberglaan 7. 

Daarnaast blijven de oude apparaten op de Padualaan 99 van de Faculteit Communicatie en Journalistiek voorlopig functioneren. De faculteit verhuist immers binnenkort naar de tijdelijke locatie Bolognalaan 101 en daar staan dan goede toestellen. Het veel bejubelde apparaat in de koffiekamer van de FCJ-medewerkers verhuist niet mee.

Openbare aanbesteding
De nieuwe koffieautomaten zijn een gevolg van de openbare aanbesteding voor de exploitatie binnen de hogeschool van automaten voor warme dranken, frisdranken en versnaperingen. Die is voor de komende vijf jaar gegund aan Douwe Egberts. Er is in die periode een bedrag mee gemoeid van twee miljoen euro. 

UPDATE

De nieuwe koffieautomaten maken gebruik van duurzame cacao- en koffiebonen en thee en van poedermelk van hoge kwaliteit en smaak (niet zoals eerder gemeld van verse melk). Ook bevatten de automaten koud water en warm water voor thee. Studenten betalen minder dan nu: 29 cent voor koffie, cappuccino en espresso kosten 39 cent en heet water 21 cent. 
 
De automaten zijn duurzaam in het gebruik: mede dankzij een automatische sluimerstand in daltijden verbruiken ze 48 procent minder energie dan de huidige. Ook worden de koffieresten gescheiden afgevoerd (GFT), en wordt gewerkt met kartonnen bekers. Ook zijn ze goedkoper dan de huidige toestellen: de HU betaalt de leverancier minder per kop koffie dan bij de oude automaten.