Busloze donderdagmiddag

Studenten kunnen morgen beter de fiets pakken, want donderdag zes december rijden er vanaf twaalf uur geen bussen in Utrecht en Maarssen. Medewerkers van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Utrecht (GVU) protesteren op die manier tegen de voorgenomen verkoop van het vervoersbedrijf aan busbedrijf Connexxion.

De staking begint om twaalf uur omdat de gemeenteraad later die middag vergadert over het besluit om de aandelen van GVU te verkopen. Nu is de gemeente Utrecht de enige aandeelhouder van GVU.
Michiel Jansma, bestuurder van de Abvakabo FNV licht toe: ‘Er zijn onvoldoende garanties voor het personeel, onvoldoende garanties voor de continuïteit van het bedrijf en onvoldoende garanties voor de kwaliteit van dienstverlening.’ Hij verklaart ook dat het er ‘heel erg in zit’ dat alle negenhonderd GVU-mederwerkers meedoen aan de actie. Maandag had een deel van de medewerkers zijn ongenoegen al geuit tijdens een bijeenkomst van de ondernemingsraad.
De staking kan nog worden vermeden als de GVU voor woensdagavond reageert op het ultimatum van de bonden, maar die kans is volgens Jansma klein. De bonden dringen bij de gemeente aan om te kijken naar alternatieven.
GVU heeft ongeveer tweehonderd bussen op de weg in Utrecht en Maarssen. (JSG)

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...