CDA en VVD verbaasd over roep om uitstel leerrechten

CDA- en VVD-woordvoerders vinden het merkwaardig dat PvdA'er Tichelaar om uitstel van de invoering van leerrechten vraagt. Zij vinden het voorbarig om te stellen dat 2007 niet haalbaar is.

CDA-Cisca Joldersma reageert verbaasd: ‘Het is een opmerkelijke vertragingstactiek. Temeer omdat de Tweede Kamer op 4 oktober nog spreekt met staatssecretaris Bruins. Dan komen wat ons betreft de randvoorwaarden aan de orde en ik ga er vanuit dat hij met een realistische inschatting komt. Op basis daarvan bepalen wij dan ons standpunt. We hebben de spoedwet ook nog niet gezien, dus het is wat voorbarig om nu al te zeggen dat 2007 niet haalbaar is.’
Ook VVD’er Arno Visser vraagt zich af waarop Tichelaar zijn bevindingen baseert. ‘Ik heb de afgelopen drie maanden geen informatie gekregen waaruit zou blijken dat het allemaal niet lukt. Als Tichelaar die wel heeft, moet hij het laten zien. Bovendien is het uiterst merkwaardig dat hij nu om uitstel van de behandeling van die spoedwet vraagt, want het was Tichelaar die er om heeft gevraagd. Het duurt nu eenmaal even voordat een wet klaar is. Het lijkt er dus sterk op dat de verkiezingen van 22 november een grote rol spelen bij dit verhaal.’
Het leerrechtenplan werd eerder dit jaar door de Tweede Kamer geloodst door voormalig staatssecretaris Mark Rutte, die nu partijleider is van de VVD. Het plan geldt als zijn belangrijkste politieke daad als bewindsman van OCW.
In het beoogde bekostigingssysteem ontvangen hogescholen en universiteiten geld voor elk jaar dat studenten bij hen staan ingeschreven. Tegelijkertijd wordt de gesubsidieerde studietijd beperkt: studenten krijgen alleen bekostiging voor de cursusduur. Daarnaast mogen ze twee jaar ‘treuzelen’ tegen betaling van het standaardcollegegeld. Zijn ze dan nog niet klaar met hun opleiding, dan moeten ze een (hoger) commercieel tarief aan de universiteit of hogeschool gaan betalen. (HOP)

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...