Nieuws

Dijkgraaf naar Amerika

KNAW-president en natuurkundige Robbert Dijkgraaf vertrekt naar de Verenigde Staten. Hij wordt directeur van een befaamd wetenschappelijk instituut: het IAS in Princeton.

Albert Einstein heeft aan dit Institute for Advanced Study gewerkt, net als 26 andere Nobelprijswinnaars en 38 winnaars van de Fields Medaille voor de wiskunde. Dijkgraaf zelf zat er begin jaren negentig en kwam er in 2002 nog even terug. Hij begint per 1 juli 2012 als directeur.

Dijkgraaf is momenteel president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Die functie zal hij bij zijn vertrek vier jaar lang hebben vervuld. Hij zal de deur van het Trippenhuis ‘met pijn in het hart’ achter zich dichttrekken als hij de KNAW verlaat, zegt hij.

De functie bij het IAS is volgens hem ‘de mooist denkbare’. Zijn eigen vakgebied, de snaartheorie, is er tot bloei gekomen. Veel van zijn leermeesters werken er of deden dat in het verleden. Bovendien bevalt het Dijkgraaf dat hij bestuurlijke taken met onderzoek mag combineren. Deze kans is volgens hem ‘uniek’.

Vicepresident Pearl Dykstra van de KNAW prijst Dijkgraaf, met name vanwege ‘de energie, de eruditie en de charme waarmee hij optrad als onvermoeibare ambassadeur van de wetenschap’. Dat het IAS hem binnenhaalt is volgens Dykstra ‘een meesterzet’.

Het IAS is in 1930 opgericht. Er werken 28 hoogleraren, maar ieder jaar komen er bijna tweehonderd wetenschappers van over de hele wereld tijdelijk onderzoek doen. Dat zijn niet alleen natuur- en wiskundigen, maar ook historici en sociale wetenschappers.