Nieuws

Duurzaam is ‘mainstream’ geworden

Duurzaamheid is het stadium van linkse hobby voorbij. Ook in het hoger onderwijs is duurzame ontwikkeling ‘mainstream’ geworden. 

Daarover waren de sprekers het eens tijdens een debat in Utrecht woensdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Aanleiding was de presentatie van het Manifest voor een duurzaam hoger onderwijs van het landelijk studentennetwerk Morgen. Het document werd overhandigd aan Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht. Hij nam het in ontvangst namens alle colleges van bestuur van hogescholen en universiteiten. 
 
Duurzaamheid – ook wel sustainability geheten – is niet langer voorbehouden aan een voorhoede van milieufreaks en andere wereldverbeteraars, zo viel te beluisteren. ‘We zijn nu toe aan een structurele inbedding van duurzaamheid in alle opleidingen van universiteiten en hogescholen’, betoogde Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht, voormalig topman van de Rabobank en oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.
 
‘Het is menens geworden’, beaamde voormalig minister-president Jan Peter Balkenende, tegenwoordig adviseur bij Ernst & Young en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij waarschuwde dat duurzaamheid niet moet worden afgeschoven op één enkele afdeling of opleiding, maar dat het moet worden gedragen door college, medewerkers en studenten. 
Balkenende is voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC), een groep multinationals die duurzame groei promoot. Ook hij pleitte ervoor om het groene denken in alle curricula in het hoger onderwijs op te nemen, wat hem een luid applaus opleverde. Alle studenten moeten in de opleiding worden geconfronteerd met sustainability, stelde hij. ‘Als docenten geen linken kunnen leggen met duurzaamheid dan moeten ze worden bijgeschoold.'
 
HU-collegevoorzitter Geri Bonhof riep studenten op om via de opleidingscommissies de docenten en het management ‘bij de les te houden’. Ook de buitenwacht kan nog wat leren. ‘Ik merk dat studenten met goede ideeën de beroepspraktijk ingaan waar nog met verouderde modellen wordt gewerkt. En dan lopen zij vast.’ 
 
Vanuit de zaal klinkt de roep dat colleges van universiteiten en hogescholen één keer per jaar om de tafel moeten gaan zitten om te bekijken in hoeverre ze vorderingen maken op het gebied van duurzaamheid. Daar werd door de aanwezige besturen welwillend op gereageerd. Bonhof beloofde na afloop van het debat om volgend jaar het initiatief te nemen om de bestuurders en studentenorganisatie Morgen bijeen te roepen.

Foto: Ernst-Jan Hamel/DUB