Het heeft weinig zin om alle eenjarige masteropleidingen met een jaar te verlengen, vindt de Inspectie van het Onderwijs. De problemen verschillen in aard en omvang.
Meer dan de helft van alle masteropleidingen is eenjarig. Universiteiten klagen vaak dat dit te kort zou zijn voor een goede masteropleiding en studentenbonden wijzen op het tijdgebrek voor de scriptie en de stage. Daarom vroeg het ministerie de onderwijsinspectie om de eenjarige master onder de loep te nemen.
In een aantal gevallen is de tijdsduur het knelpunt niet, maar moeten de opleidingen gewoon scherpere keuzes maken, meent de inspectie. Bieden ze hun studenten algemene academische vorming of juist verdieping in één specialisme? Een duidelijk antwoord op die vraag kan de druk op het programma verlichten.
Ook kunnen sommige opleidingen winst boeken in de bachelorfase. Die mag van veel afgestudeerden wel iets zwaarder en moeilijker zijn. Terecht heeft de minister daar een speerpunt van gemaakt in zijn beleid, vindt de inspectie.
De opleidingen zijn overigens niet voor altijd gedoemd tot eenjarigheid. Ze kunnen bij de accreditatieorganisatie NVAO een aanvraag indienen voor een extra jaar. Alleen doen ze dat zelden. Van de 675 masters hebben er maar tien zo’n aanvraag ingediend. Vijf kregen groen licht van de NVAO, maar het ministerie van OCW weigerde twee daarvan alsnog toestemming.
Technische masteropleidingen en onderzoeksmasters duren overigens allemaal twee jaar.