Nieuws

Ergernis over vuurwerk Unitas

Een nachtelijk vuurwerk op een mistig Lucasbolwerk heeft in de nacht van zondag op maandag de nodige ergernis opgeroepen. GroenLinks en Leefbaar Utrecht overwegen vragen over het luide geknal te stellen aan het college van b en w.

Het vuurwerk werd rond 00.30 uur ontstoken ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van studentenvereniging Unitas. In de omgeving schrokken veel mensen ervan wakker, getuige de lichten achter de ramen die ineens aan gingen. Hoeveel mensen de politie gebeld hebben kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Een van degenen die in ieder geval wel belde, kreeg van de meldkamer te horen dat velen hem al voor waren gegaan en dat de politie niets kon doen omdat er een vergunning voor het evenement was verleend.

Navraag bij de gemeente leert dat het bedrijf dat het vuurwerk afstak zich (formeel juist) bij de provincie had gemeld. Het bedrijf verzuimde echter om vervolgens ook de gemeente om toestemming te vragen. Was dat wel gebeurd, dan had de gemeente laten weten dat vuurwerk niet na 23.00 uur afgestoken mag worden. Volgens een woordvoerster van Stadswerken is de gang van zaken reden voor gemeente en provincie de procedures beter op elkaar af te stemmen.