Nieuws

Gemeente wil uitbreiding horeca

De horeca in Utrecht mag op beperkte schaal uitbreiden. Er komen meer mogelijkheden voor de zogenoemde daghoreca buiten het centrum en de horeca in het centrum mag onder voorwaarden uitbreiden op verdiepingen of in naastgelegen panden. Dat staat te lezen in de nieuwe horecanota, waar de gemeenteraad nog over moet beslissen.

Volgens de nota is er behoefte aan meer horeca in de wijken; de afgelopen jaren werd 40 procent van alle aanvragen afgewezen. Om overlast te voorkomen is het voorstel om die horeca te binden aan vaste sluitingstijden. Elders in de stad blijven de sluitingstijden vrij. De horeca krijgt ook op beperkte schaal de mogelijkheid om terrassen te exploiteren op plekken die niet direct voor het café of restaurant liggen, zoals bijvoorbeeld aan de overkant van een (autoluwe) straat. Dat is nu al het geval op de Neude.

Nieuwe horeca die veel overlast veroorzaakt, zoals dansgelegenheden met onbeperkte openingstijden, krijgt nauwelijks nog ruimte in de binnenstad maar wel in in de nieuw te ontwikkelen uitgaansgebieden in het Stationsgebied en in Leidsche Rijn Centrum.

Een wens van verantwoordelijk wethouder Mirjam de Rijk (GroenLinks) om terrasheaters te verbieden, gaat niet in vervulling; de gemeente heeft volgens haar niet de middelen om zo'n verbod op te leggen. Wel gaat ze met de horeca in overleg over andere maatregelen om de duurzaamheid te bevorderen.