Nieuws

Gemopper over colleges in bioscoopzalen

Voor het derde achtereenvolgende studiejaar worden studenten van de faculteit Geesteswetenschappen afgescheept met colleges in een bioscoopzaal, met alle nadelen van dien. Studenten en professoren van Universiteit Utrecht spreken er schande van.

‘De stoelen zitten te lekker voor een college, de verlichting is onvoldoende en bovendien is er geen goede schrijfmogelijkheid. Studenten zijn genoodzaakt met het collegeblok op de knie aantekeningen te maken’, zegt professor Leen Dorsman.

Afgelopen week moest hij met zijn college Inleiding geschiedwetenschap uitwijken naar de Catharijne-bioscoop. In andere gevallen worden er vaak ook colleges gegeven in de City-bioscoop. De faculteit kampt al jarenlang met een schrijnend ruimtegebrek voor grote groepen.

Een aantal jaren geleden is begonnen met het verbouwen en vernieuwen van de panden in de binnenstad. ‘Dit project heeft gevolgen voor de onderwijsruimte’, zegt Andrea van Leerdam, perswoordvoerster van Geesteswetenschappen. ‘Als we bepaalde colleges niet in onze eigen panden kunnen inplannen, hebben we vaak de mogelijkheid om uit te wijken naar zalen in De Uithof. Als ook dit niet mogelijk is, kiezen we voor de bioscoop. Dat gebeurt incidenteel en alleen voor bepaalde vakken en studies.’

‘Het is erg onhandig zoals we hier zitten. Ik kan me slecht concentreren door het gedempte licht’, zegt student Marten Veldhuijsen. Renske van Genderen en Alain Kantelberg sluiten zich hierbij aan: ‘Het is zo donker dat we de docent niet eens zien staan. We kunnen het trouwens ook niet goed verstaan, de geluidsfaciliteiten zijn ook niet zo als ze horen te zijn. Geef ons maar een gewone collegezaal.’