SP en GroenLinks hadden de minister van OCW op het matje geroepen vanwege het bericht dat de studiefinanciering wellicht op de helling gaat om geld vrij te maken voor hogere lerarensalarissen. Daarmee valt volgens de partijen voor veel studenten de basis weg om door te leren.
Plasterk hield tijdens het spoeddebat vol dat er geen concreet plan is. Hij zoekt binnen zijn begroting naar een miljard euro voor de leraren en laat daarom ‘allerlei opties doorrekenen’. De Tweede Kamer mag een voorstel van hem verwachten op 9 november, als de reactie op het rapport Rinnooy Kan in het kabinet is besproken.
Wat SP, GroenLinks en D66 ook probeerden: op verhalen die in de media de ronde doen, weigerde Plasterk in te gaan. Dat wekte ergernis. Kamerleden Renske Leijten (SP) en Alexander Pechtold (D66) hielden hem voor dat zijn woordvoerders dan ook niet in de media hadden moeten reageren.
De coalitiepartijen waren een stuk milder van toon, maar alleen Plasterks eigen PvdA houdt alle opties open. ChristenUnie en CDA lieten eveneens weten geen behoefte te hebben aan een debat zonder concrete plannen. De partijen voegden er wel aan toe niet te willen tornen aan de basisbeurs. VVD’er Halbe Zijlstra had daarom geen toelichting van de minister meer nodig. ‘Alleen de PvdA is voor. De Tweede Kamer wil de basisbeurs behouden, en dat kan de minister in zijn plannen meenemen.’ (HOP)
Nieuws