Nieuws

Onbegrip over beschuldiging van plagiaat‘Ik snap er niks van.’ HU-lector Ad van Liempt is uiterst verbaasd over de aantijgingen van het journalistenduo Frits Barend en Henk van Dorp. Zij beschuldigen hem ervan om tijdens een toespraak in Kamp Westerbork zonder bronvermelding onderdelen te hebben gebruikt van een artikel uit weekblad Vrij Nederland. Van Liempt ontkent dit.

De lezing vond plaats op 19 april tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Het verdwenen elftal’, over voetbal van joodse gevangen in het Drentse doorgangskamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vermeende plagiaat werd aangezwengeld door een column van Theodor Holman in Het Parool, met als titel 'jatwerk'. De controverse werd opgepikt door onder meer de website De Jaap en Foliaweb van de universiteit/hogeschool van Amsterdam. Van Liempt bekleedt sinds begin vorig jaar de functie van eredoctor aan de Amsterdamse universiteit. Een patstelling ontstaat. Barend en Van Dorp, bekend van het praatprogramma dat hun namen draagt, beschuldigen Van Liempt van het overschrijven van citaten en anekdotes uit de bijlage ‘Voetbal in de oorlog’ (pdf) die zij schreven voor Vrij Nederland in 1979  ‘Dat verwacht je niet van iemand die zich eredoctor noemt’, zegt Barend op Foliaweb. Saillant detail: Barend was zelf bij de lezing in Westerbork aanwezig. Op zijn beurt zegt Van Liempt in een ingezonden reactie in Het Parool dat de toespraak is gebaseerd op de inleiding van het boek ‘Sport in de oorlog’ dat hij in 2010 samen met Marnix Koolhaas schreef. De bron van dat artikel was een serie radio-uitzendingen van de vpro uit 1987, wat in de speech op Westerbork wordt gememoreerd. Van Liempt spreekt van een ‘doorzichtig een-tweetje’ tussen Barend en columnist Holman. 

Van Liempt, sinds 2006 lector 'Onderzoeksjournalistiek op televisie' aan de faculteit Communicatie en Journalistiek, begrijpt niet waarom Barend en Van Dorp de confrontatie zoeken. Hij heeft geen ruzie met het tweetal, zegt hij desgevraagd. ‘Integendeel, ik heb ze in de jaren tachtig nog binnen gehaald bij Studio Sport.’ En onlangs feliciteerde hij Barend met het verkrijgen van een koninklijke onderscheiding, zo valt te lezen op Twitter.Hij gaat ervan uit dat deze storm snel gaat liggen. Van Liempt: ‘Het is onaangenaam dat mijn integriteit en mijn eredoctoraat in twijfel worden getrokken, maar als je naar buiten treedt dan loop je dat risico.’ Hij zal geen stappen ondernemen tegen Barend en Van Dorp. ‘Mijn ego is niet groot genoeg om hierom actie te ondernemen.’