Nieuws

Rollator-TomTom

Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) hebben een navigatiesysteem ontwikkeld voor de rollator. Ouderen die lijden aan geheugenverlies kunnen daarmee de weg vinden in het bejaardentehuis.

‘Het is een eenvoudig systeem geworden’, zegt een woordvoerder van de HAN. ‘Een apparaat dat op het plankje van rollator wordt bevestigd en mensen met pijlen op weg helpt richting toilet of koffiekamer. Nu nog zo groot als een laptop, maar het is de bedoeling dat het apparaatje wordt doorontwikkeld en uiteindelijk het formaat zal hebben van een TomTom.’

Het systeem is bedacht door tachtig studenten van verschillende opleidingen, die samenwerkten in een speciaal team voor gezondheidszorgtechnologie. De ontwikkeling van de rollator-TomTom duurde meer dan twee jaar en kwam tot stand met 50 duizend euro subsidie van de provincie Gelderland.

Voorlopig zijn er twee prototypes gereed. Een woordvoerder laat weten dat er met marktpartijen wordt gezocht naar een bredere ontwikkeling van het systeem. Bepaalde vondsten zijn vastgelegd in een patent. (HOP)