Sport op topniveau

Op 10 oktober organiseert de HU een symposium over topsport. Jeroen Stijl, eerstejaars fysiotherapie, zit in het discussiepanel. Hij doet aan waterpolo op hoog niveau en speelt bij Jong Oranje. Op dit moment wordt hij geplaagd door een liesblessure.

Waar gaat je hart sneller van kloppen, waterpolo of fysiotherapie?
Allebei. Stel dat het op school niet lekker gaat, dan kan ik me tijdens het sporten niet goed concentreren. En als ik het met waterpolo slecht doe, denk ik op school alleen maar daaraan en lukt het leren weer niet.

HU zegt een speciaal topsportbeleid te hebben, merk jij daar iets van?
Ja, ik zit in een topsportklas. Ons rooster is er helemaal op aangepast. We zijn meestal om één uur al uit. Je kan dan snel je huiswerk doen en ’s middags trainen. Door ons hebben de andere klassen soms een slecht rooster met veel tussenuren. Verder mag je als je een les mist, deze bij een andere klas inhalen.

Wanneer begon je met waterpolo?
Toen ik negen jaar was. Op mijn dertiende werd ik uitgenodigd door Jong Oranje. Ik speelde altijd al mee met oudere jongens. Met veertien jaar mocht ik mee naar de Europa Cup in Athene, nog niet om te spelen, maar om sfeer te proeven. Dat geeft aan dat ze iets in je zien.

Wat trekt je aan in de sport?
Het is een zware sport waar veel energie in om gaat. Mensen zien het vaak als een simpel spel, maar er komt veel tactiek bij kijken. De posities tijdens de aanval of verdediging zijn allemaal uitgedacht.

Hoe gaat het nu met je blessure?
Ik mag helaas nog niet met de rest mee trainen. Meestal ben ik er wel bij, het is belangrijk om de band met het team te onderhouden. De trainingen die ik nu doe, zijn oefeningen van de sportarts en krachttraining voor mijn armen. Normaal train ik elke dag en soms wel twee keer.

Houd je nog tijd over naast sport en studie?
Weinig. Ik spreek wel eens af met jongens uit het team, dan gaan we een filmpje kijken. Eigenlijk ga ik alleen maar om met vrienden die ik ken van waterpolo.

Hoe zie je de toekomst?
De meeste waterpolospelers hebben hun hoogtepunt als ze eind twintig zijn. Als je het zo bekijkt heb ik nog een lange tijd te gaan. Ik wil mijn studie binnen vier jaar afronden en me dan specialiseren in sportfysiotherapie. Maar ik kijk nooit te ver vooruit, stel dat er wat gebeurt. Ik moet nu genieten.

Carolien Zwart

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...