Nieuws

Terpstra onderhandelaar politie-cao

Voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad gaat op verzoek van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken bemiddelen in de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuwe politie-cao.

De vakbonden hebben inmiddels aan Ter Horst laten weten akkoord te gaan met bemiddeling door Terpstra, voormalig voorzitter van vakbond CNV. Het is de bedoeling dat Terpstra komende week gesprekken gaat voeren met Ter Horst en de bonden, en daar vervolgens over rapporteert. Dat moet tot een nieuw cao-voorstel leiden.

De voorzitter van de HBO-raad spant zich op meer fronten in voor de publieke zaak. Dit najaar zette hij een beweging op die zich verzet tegen de onredelijke toon van politicus Geert Wilders in het vreemdelingendebat. Daarnaast zit hij in de raad van toezicht van de publieke omroep, en is hij voorzitter van de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingshulp ICCO. Verder is hij als commissaris actief bij multinationals Aegon, Grontmij en Unilever.

De woordvoerder van de HBO-raad maakt zich geen zorgen over de inzetbaarheid van Terpstra. ‘Je zou zijn agenda moeten zien. Die komt echt wel aan zijn uren voor het hbo. Bovendien: zijn maatschappelijke positie is ook weer goed voor ons. De bemiddeling kost niet heel veel tijd. Bovendien is het onderhand bijna van landsbelang dat er een politie-cao komt. (HOP)