Nieuws

Verhuizing HU Amersfoort vertraagd

Hogeschool Utrecht in Amersfoort start het komend studiejaar niet in het nieuwe complex aan de Amsterdamseweg. De bouw heeft inmiddels zoveel vertraging opgelopen dat de gewenste opleverdatum niet wordt gehaald.De hogeschool wilde in de zomervakantie overhuizen van de Berkenweg en de Hogeweg naar de nieuwbouw bij verkeersplein De Nieuwe Poort, maar heeft die ambitie laten varen. Pas in januari 2010 krijgen de pakweg 3000 studenten van de Amersfoortse HU les in het nieuwe gebouw.

Het uitstel is vervelend maar verder niet desastreus, zegt woordvoerder De Korte. De hogeschool kan volgens hem zonder problemen een halfjaar langer op de bestaande locaties blijven. ‘We hebben straks de kerstvakantie nodig om over te huizen. Dat is een operatie die je niet zomaar even uitvoert tijdens een schoolperiode.’

De nieuwbouw van het moderne onderwijscomplex liep de afgelopen maanden grote vertraging op door een ruzie tussen projectontwikkelaar Burgfonds en de Barneveldse aannemer Vink. De laatste legde het werk aan de fundering begin november stil, omdat Burgfonds achterliep met betalen. De ontwikkelaar had de betaling juist stopgezet, omdat Vink weken achter zou liggen op het schema. De impasse, waar de hogeschool zelf als opdrachtgever ook een rol in speelde, duurde drie weken. Al die tijd werd er niet gewerkt op de bouwplaats aan de Amsterdamseweg. Pas na een aantal stevige gesprekken was de kou uit de lucht en deed Vink het toegangshek weer van het slot.

Door de vorstperiode kon er de afgelopen weken opnieuw niet worden gewerkt aan de nieuwe school. De kans op een tijdige oplevering was daarmee definitief verkeken, aldus De Korte. De nieuwe hogeschool in Amersfoort is een ontwerp van DP6 Architecten uit Delft. Het gebouw met een totaaloppervlak van 13.500 vierkante meter krijgt een 30 meter hoge glazen kubus als blikvanger. Onder de school is straks parkeerruimte voor 130 auto’s.

De kosten van de nieuwbouw bedragen volgens de hogeschool 35 miljoen euro.