Nieuws

Vers talent op Stukafest

Studentenkamers door heel het land stroomden donderdagavond vol vanwege het Stukafest festival. In elf studentensteden stond er een avondje cultuur snuiven op het programma met diverse genres. Trajectum pakte de fiets en bezocht drie voorstellingen.

Klokslag half negen zwaait de deur open. Gehuld in een witte, lange jurk valt een keurige dame met koffer in haar hand de ruimte binnen. Als ze eenmaal binnen is, begint ze een tirade over haar lief. Wat  ze allemaal wel niet voor hem moet doen- scheren, epileren – maar meneer heeft geen aandacht voor haar, hij kijkt liever naar Boer zoekt Vrouw: weg romantiek. Daniëlle Schel weet in het toneelstuk Onderweg op een snelle, grappige en onvoorspelbare manier een radeloze vrouw neer te zetten die de relatie met haar vriend analyseert. 
 
De tweede stop van de avond is Breaking Ground, een organisatie die studentenfilms steunt. In een knusse studentenkamer worden twee films getoond van twee net afgestudeerde filmmakers- Johan en Tom, beiden hebben zes maanden aan de film gewerkt.
 
De eerste film is van Johan en gaat over plakband. Met rolletjes plakband laat hij verschillende kunstwerken zien in zijn film. Johan kwam op het idee nadat hij een rolletje plakband aan zijn bureau had vastgeplakt en de volgende ochtend  zag dat deze naar beneden was gezakt. De tweede film, Baart, van de avond is van Tom en gaat over Jip. Een jongetje die graag een baard wil omdat zijn vader- baardbezitter- meer tijd heeft voor de mannen met baard dan voor hem. Via een schoenveterbaard en een baard van een kapot geknipte trui probeert Jip de aandacht van zijn vader te trekken, wat hem straf oplevert. Boos pakt hij zijn koffer in en loopt weg. Tom heeft een paar eigen ervaringen in de film verwerkt; ook hij is een keer weggelopen. 
 
Laatste halte van vanavond is Luckiest Man Alive. Deze band, winnaar van de StukaContest. Vier jongens spelen in een knusse achterkamer de ballonnen van de vloer, en proberen daarbij het publiek alvast op te warmen voor de rit naar het eindfeest. De muziek is een mooie afwisseling tussen uptempo en ballads. Met lekker gitaarspel en Katy Perry-esque songteksten weten ze de sfeer erin te houden. En dit zijn echt de gelukkigste mannen ter aarde, want er is vrouwvolk in overvloed.
 
Stukafest 2012 was weer een mooie ervaring. Ondanks de kou wisten de acts het publiek goed te pleasen. Het podium dat artiesten wordt aangeboden is een mooie gelegenheid om echt talent te spotten. Wij zijn alvast benieuwd naar volgend jaar!
 
Op de foto: Luckiest Man Alive. Foto: Marijn Brok.