Nieuws

Weinig stageplekken medische hulpverlening

De opleiding tot medisch hulpverlener van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen heeft moeite met het vinden van stageplaatsen voor haar studenten. Verschillende ambulancediensten weigeren stagiairs zolang het beroep geen BIG-registratie heeft. Bij de opleiding aan de HU is het lastig maar niet problematisch.

De hbo-bacheloropleiding ‘medische hulpverlening’ bestaat sinds 2010 en leidt op tot ambulancemedewerker, anesthesiemedewerker of eerstehulpmedewerker. De studie werd in het leven geroepen op uitdrukkelijk verzoek van ziekenhuizen en ambulancediensten: er zou een tekort dreigen in deze beroepen. Tot nu toe moesten ambulancemedewerkers na hun hbo-opleiding verpleegkunde nog twee jaar een specialisatie volgen.
 
In 2010 mocht de bacheloropleiding medische hulpverlening bij twee hogescholen van start. Maar verschillende ambulancediensten en ziekenhuizen weigeren nu stagiairs. Ze eisen dat het beroep van medisch hulpverlener eerst wordt opgenomen in het register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. 'Ze hebben ons laten weten dat het geen zin heeft om stagiairs op te leiden als die vervolgens niet als ambulancebroeder mogen werken', zegt faculteitsdirecteur Caroline Van Mierlo van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
 
De opleiding komt daardoor zo’n honderd stageplaatsen tekort. 'Teleurstellend', vindt ze, maar gelukkig is men niet overal zo principieel. Zo kwamen er vorige week alweer tien stageplaatsen bij. 'We zijn niet in paniek, want een nieuwe opleiding heeft altijd onzekerheden.' Ze gaat ervan uit dat de BIG-registratie geregeld is als de eerste studenten over twee jaar afstuderen. 'Maar garanties heb je natuurlijk nooit.'
 
Om die reden werden studenten afgelopen week geïnformeerd. Studenten die nog niet op stage kunnen, mogen eerst hun theorievakken afronden. Wie bang is voor studievertraging, kan bovendien instromen bij de opleiding verpleegkunde. Van de in totaal 130 studenten hebben tien daar inmiddels voor gekozen.
 
Intussen is afgesproken dat het werkveld, waaronder een aantal academische ziekenhuizen en ambulancediensten, het ministerie zal verzoeken het beroep in het BIG-register op te nemen.
 
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat echter weten dat dit wel even kan duren. Bovendien krijgen lang niet alle zorgberoepen een BIG-registratie. 'En voor een stage is dat al helemaal niet noodzakelijk', zegt ze.
 
'In het rampscenario kunnen niet alle studenten van de eerste lichting over twee jaar afstuderen. Een stage is verplicht en we doen geen concessies aan de kwaliteit', zegt faculteitsdirecteur Van Mierlo. Mocht de BIG-registratie straks nog niet zijn geregeld dan kunnen studenten weliswaar niet op de ambulance werken, maar wel als anesthesiemedewerker of op de eerste hulp.
 
De andere opleiding tot medisch hulpverlener bij de Hogeschool Utrecht heeft nog geen problemen met het vinden van stageplekken. Wel is het lastiger dan bij andere opleidingen, zegt een woordvoerder.  'De opleiding is nog relatief onbekend is in het werkveld. Wij zijn voortdurend bezig om contacten te leggen met mogelijke stageverleners.'