Nieuws

Wethouder neemt boek luchtkwaliteit in ontvangst

Een beetje ongemakkelijk was het waarschijnlijk wel voor GroenLinks-wethouder Frits Lintmeijer, toen hij zaterdag in boekwinkel de Rooie Rat het eerste exemplaar van Kees van Oostens boek in ontvangst nam. Een boek dat met veel feiten, ook uit de Utrechtse praktijk, een beeld schetst van hoe bedroevend de Nederlandse overheden met de regels rond luchtkwaliteit omgaan.

Enkele tientallen aanwezigen, waaronder actievoerders voor een betere luchtkwaliteit, de gemeenteraadsleden Eggermont (SP) en Oldenborg (Leefbaar Utrecht) en (opvallend) geen enkele volksvertegenwoordiger van GroenLinks, hoorden Van Oostens verhaal bij de presentatie van zijn boek aan. Het boek 'Gebakken lucht. Tien jaar luchtkwaliteitsbeleid in Nederland' beschrijft hoe de Nederlandse overheid, van hoog tot laag, sinds de vaststelling van de betreffende Europese Richtlijn zo goed als niets gedaan heeft om de luchtverontreiniging terug te dringen en er juist mee bezig was om de regelgeving zo veel mogelijk uit te hollen en te ontduiken. Een beeld dat bevestigd wordt door prof. Lucas Reijnders, die het voorwoord schreef. Hij spreekt van een pikzwarte bladzijde in de geschiedenis van het Nederlandse milieubeleid.

Dat Lintmeijer bereid was het boek in ontvangst te nemen, waardeerde Van Oosten, die al jaren met Utrechtse milieu-ambtenaren in de clinch ligt, zeer. En dat die ambtenaren niet altijd doen wat de wethouder wil, bleek ook maar weer. Lintmeijer wilde op korte termijn een begeleidingsgroep opzetten, waarin naast enkele raadsleden vooral ook geïnteresseerde en betrokken burgers zitten. Maar zijn ambtenaren lieten deze week weten dat die groep er pas rond de zomer gaat komen, wat Lintmeijer nog niet wist. Van Oosten tegen Lintmeijer: ‘Beste Frits, wij gaan de eerste bijeenkomst plannen in februari en je bent van harte welkom.’Dat alles onder het motto: burgers moeten niet meer wachten op initiatieven van de overheid, zij moeten zelf aan de slag.

In aankomend Trajectum Magazine een uitgebreid achtergrondverhaal over luchtkwaliteit in Utrecht, met onderzoekster Moniek Zuurbier, die concludeerde dat luchtverontreiniging al binnen enkele uren effect heeft op je longen, en met de heren van burgerinitiatief De Kracht van Utrecht, die alternatieve plannen voorbereiden om de luchtkwaliteit in stad en regio te verbeteren. Vanaf 9 februari te lezen in het magazine en online.