Nieuws

Nog twee kleintjes over op Padualaan 99

Twintig dagen geleden aten ze beschuit met muisjes op Padualaan 99, vanwege de geboorte van drie babyscholeksters. Daarvan leven er nu nog twee. Nummer drie is vermoedelijk opgegeten door een zilvermeeuw.

Papa is al een paar dagen kwijt, maar mama leert haar kinderen naar wormen zoeken. Werktuigbouwkundedocent Daan Haeyen maakte daar een filmpje van (zie hieronder).

Voor wie het nog niet wist: De scholeksters kunnen veertig jaar worden. De ouders doen, wanneer een roofdier het nest nadert, alsof ze kreupel zijn. Daarmee lokken ze hem weg van hun kleintjes. Een kreupele, dikke vogel is immers een aantrekkelijker hapje dan een kuikentje.

De lengte van de snavel van de scholekster is afhankelijk van wat hij eet. Aan de kust moeten ze de mosselen ermee open wrikken en daar stompt zijn snavel van af. De vogel wordt bedreigd door bebouwing, strandtoerisme en inpolderingen. Een reden temeer om de HU-exemplaren te koesteren.

De babyeksters vliegen binnenkort uit. Hayen: ‘Ze hebben zelf dinsdag 2 juli om 15:24 op de planning staan. Maar ze geven wel aan dat er nog geschoven kan worden.’