Video

Onbeschofte betaalverzoekjes: bestaat er zoiets als ‘Tikkie-etiquette’?

Iemand vraagt of je een cappuccino wil, vervolgens krijg je een betaalverzoek van 50 cent. Onbeschoft! Of niet? Bestaat er eigenlijk zoiets als ‘Tikkie-etiquette’?

Tikkie is natuurlijk een fantastische uitvinding. Klaar met die ‘vriend’ die zich op een of andere manier altijd knap onder het geven van een rondje uitkletst? Stuur gewoon een Tikkie aan het einde van de avond. Net wat makkelijker dan blijven vragen of iemand nog een tientje naar je overmaakt, en een stuk ingewikkelder te negeren door de ontvanger van het betaalverzoek. Een Tikkie overmaken doe je immers binnen luttele seconden, dus ook die luie vriend kan er niet meer onderuit.

Toch zorgt een Tikkie ook weleens voor gefronste wenkbrauwen. Dacht jij dat iemand je uitnodigde voor een lunch, of neemt een klasgenoot een kop koffie voor je mee? Dan kun je weleens gek staan te kijken als je daarna een betaalverzoekje ontvangt. Betaal je toch om de lieve vrede te bewaren, of wordt het een principekwestie? Trajectum vroeg rond in De Uithof.

Video: Lotte Boon