Columns

Ondernemend en niet bang

Ik lees net een interview van hersenonderzoeker Dick Swaab in de Gooi & Eemlander. Van z’n boek Wij zijn ons brein zijn al meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Daarin staat dat ons karakter voornamelijk in de baarmoeder bepaald wordt. Schwaab heeft van zijn ouders meegekregen dat-ie niet bang is. Hij refereert aan de oorlog en komt met voorbeelden.

Een verhaal van mijn moeder schiet me te binnen. Die ging in de oorlog met de buurvrouw op de fiets vanuit Amsterdam naar boeren tot in Overijssel om voedsel te bietsen. Ze waren een keer met z’n tweeën bij een boer die zelf z’n worsten rookte. Die hingen hoog aan touwtjes, waar m’n moeder niet bij kon. Maar toen de boer iets ging halen, klom mijn moeder snel op een stoel en rukte een aantal worsten naar beneden.

Het ging allemaal heel snel. Ze hoopten dat de boer niet naar boven zou kijken, want het bleek dat er een groot aantal halve worsten aan het plafond hingen. De boer werd bedankt voor wat hij had gegeven en weg waren de beide vrouwen op hun fiets zonder banden.
Welke genen zou ik van mijn moeder hebben? Zij was niet bang en zeker ondernemend. Heb ik die genen wel voldoende ontwikkeld?