Nieuws

Ondertussen deze zomer…

Er is nog steeds geen nieuw kabinet, er zijn nog geen kernraketten afgevuurd in Azië en de Nederlandse economie trekt weer aan. Maar wat gebeurde er deze zomer in het hoger onderwijs?

Brave ontgroening in Groningen
Ze zullen wel geschrokken zijn, de Groningse studentenverenigingen. Na alle ophef rond de ontgroening heeft Vindicat beterschap beloofd. Dus dit jaar zal er niemand op het hoofd van een aspirant-lid gaan staan en tijdens het introductiekamp is de helft van alle begeleiders nuchter. Vindicat is dit jaar ‘een nog veiligere vereniging’, zegt het bestuur tegen dagblad Trouw.

Meer universitair opgeleide leraren
De universiteiten moeten hun studenten aanmoedigen om leraar te worden, vindt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Op middelbare scholen gaan steeds meer academici met pensioen. Leerlingen zouden daardoor minder goed worden voorbereid op een universitaire studie.

Het collegegeld voor het extra jaar van de lerarenopleiding kan omlaag, suggereert de KNAW. Bovendien kunnen de universiteiten een aantal didactiekvakken al aanbieden tijdens de reguliere bachelor- en masteropleiding. In het advies beperkt de KNAW zich tot de universiteiten. Ze zegt niet hoe hogescholen meer eerstegraadsdocenten kunnen opleiden.

Frauderende oud-directeur in hoger beroep
De oud-directeur van de Rotterdam Business School (Hogeschool Rotterdam) is veroordeeld tot een jaar cel en terugbetaling van honderdduizend euro. Hij werd schuldig bevonden aan oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering en witwassen. De man gaat in hoger beroep.

Cambridge geeft toe aan Chinese druk
Op verzoek van de Chinese regering heeft Cambridge University Press ruim driehonderd politiek gevoelige artikelen verwijderd van de Chinese website van haar tijdschrift voor Chinastudies.

Dat zou de uitgever hebben gedaan, zodat de rest wél online blijft. Maar wetenschappers zijn boos over de censuur. Ze hebben vandaag een petitie gelanceerd en dreigen met een boycot van de uitgeverij.

UPDATE
Cambridge University Press zet de eerder verwijderde artikelen van haar tijdschrift in China weer online. Het bestuur van Cambridge University, eigenaar van de wetenschappelijke uitgeverij, nam de beslissing onder de loep en besloot de inhoud weer online te zetten. In een verklaring zegt Cambridge ‘de academische vrijheid te willen handhaven, waarop het werk van de universiteit is gestoeld’.

Britse studieschulden torenhoog
Het Verenigd Koninkrijk verhoogt de rente op studieleningen van 4,6 procent naar 6,1 procent. Als ook het collegegeld omhoog gaat, hebben studenten bij hun afstuderen een schuld van bijna zesduizend pond aan alleen al rente, berekende het Britse Institute for Fiscal Studies.

Het Britse ministerie van Onderwijs benadrukt dat studenten ‘alleen terug hoeven te betalen wat ze zich kunnen veroorloven’. Oppositiepartij Labour is fel tegen de verhoging en zegt dat de schuld na afstuderen al torenhoog is. In juli werd bekend dat Engelse studenten die dit jaar aan een studie beginnen, met een gemiddelde studieschuld van maar liefst vijftigduizend pond eindigen. Meer dan driekwart van hen kan die lening niet op tijd terugbetalen.

Zet Trump het mes in positieve discriminatie?
Amerikaanse topuniversiteiten vrezen dat president Donald Trump een einde wil maken aan positieve discriminatie bij de selectie van studenten. Onder meer zwarte studenten zouden dan minder snel worden toegelaten.

Topuniversiteiten als Harvard willen graag een gemengde studentenpopulatie en dat lukt: nog maar de helft van alle eerstejaars aan Harvard is blank. Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat nu het toelatingsbeleid van universiteiten onder de loep nemen, meldt The New York Times. Niet alleen blanke, maar ook Aziatisch-Amerikaanse jongeren zouden worden achtergesteld, is de gedachte, en daar moet misschien iets aan gebeuren.