Op kamers

Op kamers – Charissa Wallenburg

Charissa Wallenburg (22, vijfdejaars Maatschappelijk Werk en Dienstverlening) houdt van ‘kleine rotzooidingetjes’. Haar kamer staat er vol mee en oogt daardoor een beetje rommelig. Maar dat vindt ze juist gezellig.

Woont er: ruim vier jaar
Betaalt: 365 euro per maand (met huurkorting)
Grootte: 28 m2

Charissa heeft een kamer in een oud schoolgebouw dat is omgebouwd tot studentencomplex. Ze huurt haar kamer bij Stichting Tijdelijk Wonen (STW). Omdat ze in het begin heeft meegeholpen met klussen en nu gangbeheerder is, krijgt ze korting op de huur. In het gebouw wonen ongeveer 400 studenten, waarvan 32 in haar gang. Charissa is als gangbeheerder verantwoordelijk voor het schoonmaakrooster en de gemeenschappelijke boodschappen. Ze is het aanspreekpunt van de gang en moet zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt.

Charissa deelt een gemeenschappelijke woonkamer, badkamer en keuken met haar andere huisgenoten. Haar eigen kamer bestaat uit een zitgedeelte, rommelhok en een apart slaapgedeelte (achter een kast).

Om haar kamer persoonlijk te maken, heeft ze op de muren geschreven en getekend. Haar deur is volgeplakt met plattegronden van festivals en andere plaatsen waar ze is geweest, reiskaartjes, stickers en tasjes.

Charissa’s kamer staat vol kleine prulletjes, want ze houdt niet van netjes. Haar spullen komen overal en nergens vandaan. Het kleine gitaartje in de vensterbank komt uit Algerije en kreeg ze van iemand uit een internationaal kamp, waar Charissa de leiding was. De kleine droomvanger aan de verwarmingsbuis kreeg ze van een vriendin en is door indianen gemaakt. Het kastje bij de tv heeft ze uit de container van het gebouw gevist. Bij brand redt Charissa haar kat Ginger, de rest is vervangbaar.

Charissa woont op de onderste verdieping van het gebouw. Achter haar kamer ligt een tuin die binnenkort weer gemaaid wordt (want dat is hard nodig). Als het mooi weer is, klimt ze uit haar raam om in de tuin te zitten. Samen met de gezelligheid van haar huisgenoten vindt ze dit een van de leukste dingen aan haar woonplek. Wat ze minder leuk vindt, is de rotzooi die mensen soms in de keuken achterlaten.

Om haar kamer en haar collegegeld te betalen, leent Charissa maximaal bij en werkt ze bij Altrecht, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Ze is hier na haar stage blijven plakken. In de toekomst ziet Charissa zichzelf ‘overal en nergens’. Ze is van plan om te gaan reizen en ziet wel waar die reis haar naartoe brengt.