Op kamers

Op kamers – Loesje Pieters

Loesje Pieters (24, vijfdejaars journalistiek) kreeg haar kamer nog net niet in de schoot geworpen. Toen een kamer vrij kwam in het appartement waar een vriendin van haar woont, kon ze er direct in. En dat is voor Loesje een hele vooruitgang.

Woont er sinds: augustus 2015
Betaalt: 258 euro per maand
Krijgt daarvoor: een kamer van 6 m2 en een gedeelde woonkamer

 

Het appartement in Overvecht deelt Loesje met twee huisgenootjes. Maar het is niet zo dat ze er samen een paleisje van hebben gemaakt. Ze weet eigenlijk niet precies hoe het ratjetoe aan meubelen er terecht is gekomen. Het meeste stond er al. Behalve de stoel die ze van een oud vrouwtje op Marktplaats kocht. Die heeft een prominente plek in de woonkamer.

Voordat Loesje hier kwam wonen, huurde ze een kamer in Lombok. Dat was qua buurt erg gezellig, maar toch vind ze Overvecht fijner. Lekker rustig, veel studenten om haar heen. Bovendien betaalde ze daar 335 euro voor een kamer van tien vierkante meter. Zonder woonkamer. Daarom kon ze alleen maar juichen toen ze de kans kreeg te verhuizen. Nu heeft ze een heel appartement tot haar beschikking.

Het meeste zit Loesje op de bank. In de woonkamer. Wel op de warme bank, zoals ze dat zelf noemt. Want de andere is van kunstleer en die zit minder lekker. Ook als ze privacy wil, gaat ze daar zitten. Dan pakt ze haar laptop op schoot, wikkelt zichzelf in een dekentje en doet desnoods oordopjes in. In haar slaapkamer zit ze vrijwel nooit.

 

Het appartement is niet altijd even netjes opgeruimd. Dat is haar grootste punt van ergernis. Niet de schuld van haar huisgenootjes, ze kijkt voornamelijk zichzelf daarvoor aan. Het heeft ertoe geleid dat haar vader een stofzuiger cadeau deed. Haar moeder krijgt altijd jeukende handen en smeekt nog net niet of ze de afwas mag wegwerken. Maar dat kan Loesje prima zelf.

Als er brand uitbreekt, redt ze eerst haar laptop. Daar staan al haar foto’s op en die wil ze absoluut niet kwijt. Daarna rent Loesje naar haar slaapkamer om haar jeugdliefde Boe te redden. 

Over tien jaar woont Loesje samen met haar vriend met wie ze nu al bijna acht jaar samen is. Met een spetterende carrière in de journalistiek als redacteur of productiemedewerker bij een tv-programma woont ze in haar geboortestad Arnhem. Utrecht of Hilversum mag ook. In het slechtste geval zit ze werkeloos op de bank omdat er binnen de journalistiek zo weinig werk is. Maar daar gaat ze niet vanuit.