Op kamers

Op kamers – Ylona Post

Tweedejaars student Ylona Post (22, opleiding Leraar Biologie Tweedegraads) woont in een zijstraatje aan het begin van de Amsterdamsestraatweg. Ideaal met de stad dichtbij en een Albert Heijn naast de deur. Ze deelt haar kleine appartementje met haar vriend Ingmar en haar vogels Merry en Pippin. Soms komt ze ruimte te kort, maar verhuizen naar een groter huis op een minder centrale locatie is voor haar geen optie.

Woont er sinds: juni 2014
Betaalt: 825 euro per maand
Grootte: ongeveer 32 m2

Dat Ylona gek is op vogels, merk je zodra je bij haar binnenkomt. Haar twee vogels Merry en Pippin wonen in een kooitje naast de deur en vliegen ook vaak rond in het appartement. Ylona heeft een vogelklok, die elk uur het geluid van een andere vogel nadoet. De veren van alle vogels die ze ooit heeft gehad, bewaart ze in drie glazen potten.

Ylona’s huis bestaat uit een huiskamer met een keukenblokje, zithoek, eettafel en computerhoek. Daarnaast heeft ze een kleine badkamer en een slaapkamer waar net een bed en een kast in past. Op haar nachtkastje staat massageolie, want haar vriend kan goed masseren. Ylona maakt daar graag gebruik van, zeker als ze last van verkrampte schouders heeft. In de zomer klimt ze via het raam van haar slaapkamer vaak op het dak om daar in het zonnetje een boekje te lezen.

Ylona komt oorspronkelijk uit Friesland. Om trouw te blijven aan haar roots, praat ze tegen haar vogels in het Frys en heeft ze een fleece dekentje met de Friese vlag om een kussen gewikkeld. Ze heeft ook een kist waarop de namen van de Friese elf steden staan.

Als er brand uitbreekt, redt Ylona haar vogels en knuffels. Een van Ylona’s knuffels heeft ze van haar tante gekregen en is net zo oud als Ylona zelf.

Het meest trots is Ylona op haar eettafel, die ouder is dan zijzelf. Ze heeft er als kleine ukkepuk nog kleurplaten aan gemaakt. Toen ze verhuisde, heeft ze de tafel en de stoelen helemaal opgeknapt, geolied en geverfd. Het was haar eigen kleine projectje.

Een groot deel van haar spullen heeft ze vanuit huis meegenomen. Om haar inrichting uit te breiden, shopt ze graag op fantasyfestivals en -markten. Zo heeft ze haar kandelaren op Castlefest gekocht. De stijl van haar appartement omschrijft Ylona als een mix van klassiek en modern ‘met een tintje kutgothic’. Haar droomhuis heeft een Victoriaanse keuken en antieke meubelen.

Negen uur per week geeft Ylona bijles in biologie en huiswerkbegeleiding aan middelbare scholieren. Dat sluit goed aan bij haar studie. Daarnaast ontvangt ze maandelijks de basisbeurs en krijgt ze support van haar ouders. Ze hoeft dus niet bij te lenen.

In de toekomst wil Ylona een ring om haar vinger, twee kinderen, een huis en een carrière in het onderwijs. Misschien wel op weg naar een leidinggevende functie binnen een school. Of ze is bezig met het opzetten van haar eigen onderwijsproject over sociale omgang binnen een school met onderwerpen zoals pesten.