Nieuws

Open Universiteit geeft zesjes na storing

Na een ‘tentamencalamiteit’ als gevolg van een computerstoring gaf de Open Universiteit studenten de keuze: een zes voor de moeite of het tentamen overdoen. Slechts één student koos voor die laatste mogelijkheid. 
Vijftig studenten van verschillende faculteiten deden op 22 januari tentamen vanuit acht verschillende studiecentra van de Open Universiteit. Maar door een computerstoring kwam het merendeel van de tentamens niet in de centrale database van de OU terecht.
De centrale commissie voor de examens van de universiteit besloot daarop de studenten de keuze te geven tussen een zes voor het tentamen of voor een herkansing. Een belangrijke rol bij die snelle beslissing speelde de omstandigheid dat een deel van de betrokken studenten in verre buitenlanden woont. Zij hadden het afleggen van het tentamen gecombineerd met een bezoek aan Nederland. ‘Een van hen vloog de volgende dag terug naar Vietnam’, zegt een woordvoerder van de OU. ‘Voor zulke studenten is het geen optie om het tentamen een week later over te doen. Zij zouden dan zwaar gedupeerd zijn.’
Van de vijftig tentamens werden er uiteindelijk achttien teruggevonden die gewoon konden worden nagekeken. Ook de vier studenten die het tentamen onvoldoende hadden gemaakt kregen – uit het oogpunt van rechtsgelijkheid – de keuze tussen een herkansing en een beoordeling met het cijfer 6. 
De woordvoerder benadrukt dat de OU met alle betrokken studenten contact heeft gehad en dat de Studentenraad het bestuur gecomplimenteerd heeft met de afhandeling van de kwestie. De klacht dat de OU zich aan tentamenfraude schuldig maakte, zou niet uit de raad afkomstig zijn.